Godinu dana nakon, brojke novooboljelih od COVID-a puno veće, gužve za cijepljenje nema

Točno prije godinu dana u izvješću Županijskog stožera civilne zaštite pisalo je kako je u posljednja 24 sata od 32 testirane osobe jedan novi slučaj zaraze koronavirusom i to s područja grada Karlovca. Preminulih osoba od COVID-a toga dana bilo nije, a u bolnicama je bio smješteno šest osoba.

Danas, godinu dana nakon, brojke puno veće. Stožer je izvijestio o 82 novooboljele osobe te jednoj preminuloj. Hospitalizirana je 21 osoba.

Liječnici pozivaju na oprez što zbog trenutne situacije, što zbog jeseni koja je pred nama. Kažu da je ovaj soj koronavirusa nešto blaži nego prijašnji, ali brzo se i više širi.

Za cijepljenje se ne čeka u redovima kao prošle godine.

-Na dan 28.7.2022 utrošeno je 216 doza cjepiva, a od toga je 33 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s jučerašnji datumom utrošeno je 5.264.263 doza cjepiva, a cijepljeno je 59,57% ukupnog stanovništva, odnosno 70,84% odraslog stanovništva, piše na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Kao što smo već i pisali, u Karlovačkoj županiji je do 28.lipnja ove godine utrošeno 148.024 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19, a zbog isteka roka 8.613 doza cjepiva protiv COVID-19 do sad je rashodovano u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije. Prema podacima HZJZ-a u Karlovačkoj županiji je drugom dozom procijepljeno 49,56% stanovnika, a prvom dozom 55,74%.

Nakon treće doze cjepiva, stigli smo i do one četvrte koju liječnici preporučuju za sve one koji su u dobi 65 i više godina. Cjepivo za Omicron trebalo bi stići u rujnu.

S brojnih apekata jesen pred nama bit će teška, a hoće li toj težini doprinijeti i virus, tek ćemo vidjeti.