KABA

Okrugli stol: Medicinsko osoblje u Domovinskom ratu – ratna bolnica u Topuskom 1991.

U ponedjeljak, 1. kolovoza 2022. u 10 sati u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj održat će se okrugli stol pod nazivom „Medicinsko osoblje u Domovinskom ratu – ratna bolnica u Topuskom 1991.“.

Medicinsko osoblje dalo je u Domovinskom ratu svoj značajan doprinos. Postoji potreba i dužnost da se o ovome aspektu obrane Republike Hrvatske više govori, piše, istražuje i da se čuju svjedočanstva aktivnih sudionika. Mnogi liječnici, medicinske sestre i tehničari radili su tijekom Domovinskog rata profesionalno i požrtvovno u nemogućim uvjetima, pod granatiranjem, u podrumima i hodnicima, danonoćno skrbeći za ranjene i bolesne. Medicinski djelatnici na prvim crtama bojišnice riskirali su živote i dijelili sudbinu s hrvatskim ratnicima, istaknuo je kustos Juraj Horvatin

Tema ovog okruglog stola je ratna bolnica u Topuskom, prva ratna bolnica u Republici Hrvatskoj koja je sa svojim radom započela 1. 8. 1991. godine u opkoljenom Topuskom koje je trpilo napade brojčano i tehnički daleko nadmoćnijih srpskih snaga. U radu bolnice u Topuskom sudjelovali su medicinski djelatnici Medicinskog centra Karlovac.

Ovaj okrugli stol održavamo na 31. obljetnicu početka rada ratne bolnice u Topuskom, prve ratne bolnice u Hrvatskoj u Domovinskom ratu zahvaljujući kojoj se počeo razvijati vojni sanitet Republike Hrvatske. Sudionici okruglog stola aktivni su sudionici ratnih događaja, djelovanja saniteta u Domovinskom ratu i rada ratne bolnice u Topuskom 1991. godine.“

Sudionici okruglog stola: gen. dr. Kornelije Brkić, prof. Ivan Medved, Bruno Škurla, Josip Žunić, Miroslav Abramović, Đurđica Brajdić, Franjo Družak i Hrvoje Dugi.

Okrugli stol financiran je sredstvima Muzeja grada Karlovca, a održat će se 1. kolovoza 2022.