KABA

Atraktivni naslovi ovoga ljeta za djecu i odrasle

Razvoj motivacije za čitanje započinje u najranijoj dobi i povezan je s ranim iskustvima čitanja. Slikovnica, koja je za većinu djece prvi susret s knjigom, ključan je dio razvoja čitalačkih iskustava. U početku roditelji slikovnice čitaju i pokazuju djeci koja su slušatelji priče, no kasnije aktivnu ulogu čitača preuzima dijete.

-Ovogodišnji atraktivni naslovi koje čitaju naši najmlađi su Gregorov dnevnik, Harry Potter, Pet prijatelja i Tom Gejts, kazao je Mario Šimić, informator na dječjem odjelu Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić.

Djeca dolaze spremna u knjižnicu po svoje ljetne naslove, još uvijek rado čitaju iako voditelj dječjeg odjela smatra kako su upravo roditelji njihovi pomoćnici u stvaranju aktivne navike čitanja.

-I odrasli rado čitaju, ali im se ukus ne mijenja, tematika se ponavlja. I dalje rado čitaju ljubavne i kriminalističke romane, putopise, biografije te naslove iz područja odgoja djece i pedagogije, kazala je Lidija Šajatović, informatorica na informativno-poslovnom odjelu Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić.

Atraktivnosti naslova diktiraju filmske ekranizacije putem serija ili filma što pokazuje i roman Bridgenton do čijeg je primjerka teško doći na policama knjižnice. Korisnici koji i nisu sigurni koji će naslov odabrati rado se konzultiraju s djelatnicima knjižnice.

-Čitatelji ljeti često biraju lakša štiva koja će ih opustiti, no takva štiva nisu nužno i lakše tematike. Tomu možda diktira način života, kazala je Šajatović.