U Muzeju Domovinskog rata u Karlovcu na Turnju održan je okrugli stol pod nazivom „Medicinsko osoblje u Domovinskom ratu – ratna bolnica u Topuskom 1991.“. Cilj ovog okruglog stola bio je predstavljanje doprinosa medicinskog osoblja u Domovinskom ratu. Sudionici okruglog stola iznijeli su vlastite priče koje će iduće godine biti objavljene u Zborniku. Posjetitelji su saznali kako su i u kojim nemogućim uvjetima u Topuskom radili mnogi tehničari, liječnici i medicinske sestre za vrijeme rata. Zajedno s hrvatskim ratnicima, medicinski djelatnici riskirali su živote na prvim crtama bojišnice.

-Vrlo jednostavno rečeno, bez saniteta hrvatske vojske bilo bi jako loše. Sanitet je imao vrlo veliku ulogu koju treba poštivati. Na našu sreću, napisano je puno radova na ovu temu. Djelatnici bolnice poticali su ratnike na način da ih spase i fizički i psihički, rekao je gen.dr. Kornelije Brkić

Dana 01.08.1991. godine ratna bolnica u Topuskom počela je sa svojim radom, a u radu bolnice sudjelovali su medicinski djelatnici Medicinskog centra Karlovac.

Sve ratne bolnice imaju izuzetnu važnost u stvaranju Republike Hrvatske. Bez branitelja i civila ne bismo mogli pružati potrebnu pomoć ranjenima u Domovinskom ratu. Naime, ratnih bolnica u Hrvatskoj ima puno ali se o njima jako malo zna. Cilj naše udruge je pisati upravo o tim bolnicama i predstaviti ih javnosti, kazala je Ljerka Pavković, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata.