KABA

Ovaj put natječaj neće biti poništen: CGO na Babinoj gori do kraja 2025., skoro triput skuplji od procjene

Na Babinoj gori, baš tamo gdje su ekološki aktivisti upozoravali da su izvorišta najkvalitetnije vode, bit će Centar za gospodarenje otpadom u koji će otpad stizati iz Karlovačke županije, te sjeveroistočnog dijela Ličko-senjske i zapadnog Sisačko-moslavačke županije.

Ta je lokacija izabrana prije više od 15 godina, realizacija projekta počela 2011., naravno, onim papirnatim dijelom, izradom studija, ishođenjem dozvola, a sve je trebalo biti gotovo do kraja iduće godine. No, do sad je okom vidljiva samo pristupna cesta; Centra još nema. Izgradnja nije počela jer Centar nije imao tko graditi: tri dosadašnja natječaja za odabir izvođača radova poništena su zbog previsokih ponuda.

Na onaj iz lipnja, četvrti, dakle, ponovo su pristigle ponude višestruko nadmašile procijenjenu cijenu od 180 milijuna kuna bez PDV-a, ali, poništenja ovaj put, potvrđuje direktorica Kodosa Marija Tufeković, ne bi trebalo biti.

Više od 70 posto procijenjene vrijednosti, inače, osigurano je iz EU, dok razliku financira država i suvlasnici Kodosa. A veća cijena izgradnje povećava i iznos te razlike.

– Budući su i u ovom postupku sve ponude bile znatno iznad procijenjene vrijednosti uputili smo dopis resornom ministarstvu Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i 18. srpnja smo zaprimili očitovanje u kojem kažu da podržavaju i predlažu nam nastavak postupka javne nabave i da će u suradnji s drugim tijelima nastojati iznaći sredstva koja će omogućiti jednake omjere financiranja projekta CGO Babina gora kao u razdoblju 2014.-2020., kazala nam je Marija Tufeković, direktorica Kodosa.

Kodos je i od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost također dobio pozitivno očitovanje pa postupak odabira izvođača nastavlja. Od tri pristigle ponude, najniža je 333 milijuna kuna, najviša 473, bez PDV-a.

– Do sada smo imali omjere financiranja gdje je 90 posto financirala EU i Fond za zaštitu okoliša, a 10 posto suvlasnici Kodosa i mi ćemo se potruditi da ti omjeri budu i u razdoblju izgradnje Centra, rekla je Tufeković.

Postupak odabira izvođača tako će biti nastavljen, a nakon što bude izabran – što bi moglo biti sredinom rujna ako ne bude žalbi – kreću rokovi za realizaciju projekta CGO Babina gora.

– Nakon pravomoćnosti odluke o odabiru, ide potpisivanje ugovora. Aktiviramo i sve prethodne ugovore za tehničku pomoć, PR, nadzor. Dokumentacijom je planirano da se rok završetka radova iznosi 41 mjesec: 9 mjeseci rok za provođenje istražnih radova, projektiranje i ishođenje pravomoćnih građevinskih dozvola, 26 mjeseci rok za izgradnju i testove prije i pri puštanju u probni rad, te 6 mjeseci rok za testove po dovršetku, odnosno probni rad, provođenje tehničkog pregleda građevine i ishođenje preduvjeta za izdavanje uporabne dozvole za predmetnu građevinu, precizirala je Tufeković.

Na pitanje znači li to da je novi rok za završetak CGO Babina gora 2025., Tufeković je odgovorila:

– Nadam da će sve biti u redu i da ćemo do tad završiti.