KABA

Srpanj Karlovačkoj županiji donio 134 posto više dolazaka i 143 posto noćenja, Fanjak: Približavamo se rekordnoj 2019.

Baš kao i mjesecima prije, turizam u Karlovačkoj županiji i u srpnju bilježi odlične rezultate. Ostvareno je 64.209 dolazaka i 115.676 noćenja, što je 134, odnosno, 143 posto više u odnosu na isti mjesec lani.

Direktor Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak potvrdio je za Trend da i godišnje brojke pokazuju izuzetno uspješnu turističku sezonu.

– Ulazimo u drugi dio ljetne turističke sezone, a brojke pokazuju da je izuzetno uspješna. Bilježimo 170 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a 160 posto više dolazaka. Veseli i što se osjeti povećanje dužine boravka gostiju, a tome težimo, rekao je Fanjak.

Većina turista, kao i do sad, je na području Rakovice, no i neki drugi dijelovi Karlovačke županije, bilježe izvrsne rezultate.

– Najveći turistički promet je i dalje na širem rakovačkom i slunjskom području, kontaktnom području Plitvica, ali sve više se prelijeva i u ostale dijelove Karlovačke županije. Područja, poput šireg ozaljskog, bilježe preko 200 posto povećan ukupan turistički promet, naveo je Fanjak.

Dobrim turističkim pokazateljima u županiji doprinjele su i manifestacije koje se održavaju, i one novije i one stare desetljećima.

– Velik je interes za sve naše aktivnosti na otvorenom i mnogobrojne manifestacije; već održane i one koje slijede. Ovaj mjesec će biti festival Momento Demento u Primišlju, koji će također generirati ogroman turistički promet, naša najpoznatija i najznačajnija turistička manifestacija karlovački Dani piva su od 26. – 30 kolovoza, a početkom rujna je Štrudlafest, koji će, vjerujem, ove godine biti najposjećeniji do sada; održava se sedmu godinu. Sve to nam daje nadu da će ukupna turistička godina biti uspješna, napomenuo je.

Nastavi li se kao do sad, Karlovačka županija mogla bi ove godine u turizmu dosegnuti one predpandemijske brojke.

– Hvatamo korak s rekordnom 2019.! Promijenili su se trendovi: goste s istočno-azijskog tržišta kompenzirali su gosti iz Europe koji dolaze osobnim prijevozom, kampisti su se vratili u velikom broju, dominantni su gosti njemačkog govornog područja, a ove godine imamo skok turista iz Francuske. Sve to nam daje smjernice kako bismo trebali prilagoditi svoje aktivnosti u budućnosti, naglasio je Fanjak.

Pojasnio je i da se dužina prosječnog boravka gostiju približava brojci od dva dana, što se može ostvariti samo povećanjem sadržaja, od manifestacija do turističkih atrakcija. Turisti u Karlovačkoj županiji odsjedaju najčešće u privatnom smještaju, porast broja turista bilježe kampovi, a raduje i povećanje kapaciteta u hotelima koji sada imaju više od 1.000 ležaja.