KABA

U svitanje 4. kolovoza 1995. došlo je vrijeme za “Oluju”; u ZP Karlovac poginula su 33 hrvatska branitelja

U svitanje 4. kolovoza 1995. došlo je vrijeme za “Oluju” i to u pet zbornih područja – Bjelovar, Zagreb, Karlovac, Gospić i Split.

ZP Karlovac obuhvaćalo je prostor od kanala Kupa-Kupa do planine Kapela-Oštri vrh. Crta bojišnice bila je dugačka oko 180 km, oslanjala se na rijeke Kupu, Koranu, Mrežnicu i Tounjčicu i bila je podijeljena na karlovački i ogulinski dio. Zapovjednik ZP Karlovac bio je general-bojnik Miljenko Crnjac. ;

 

Ukupno je u operaciji u sastavu ZP-a bilo angažirano 15 067 pripadnika HV-a. Zadaća ZP-a Karlovac bila je oslobađanje Korduna i sjevernog dijela Like i bila je vrlo zahtjevna.Pred sobom je imala gotovo kompletan Kordunski korpus, jednu brigadu Ličkog korpusa, mješovitu topničku brigadu Glavnog štaba “SVK” i glavninu “Korpusa specijalnih jedinica”Bez profesionalnih snaga cjelokupnu zadaću trebale su realizirati domobranske postrojbe.

 

Neprijateljski otpor je bio vrlo jak, štoviše, pokušavani su i protunapadi kao pokušaji izlaza za Kordunski korpus koji nije imao izravnu teritorijalnu vezu s bosansko-hercegovačkim Srbima. Operacija je usprkos svemu uspješno okončana u zadanom vremenskom roku.

 

U operaciji Oluja u ZP Karlovac poginula su 33 hrvatska branitelja.

 

Izvor: Muzej Domovinskog rata Karlovac Turanj