KABA

Zbirka idola u Gradskom muzeju Karlovac priča priču o plemenu Kolapijana i jednom od najvećih europskih arheoloških svetištaTurska Kosa

Arheološka soba Muzeja Grada Karlovca skriva najstarije spomenike koji pričaju priče o društvenim okolnostima, ljudima, njihovim djelatnostima i zanimacijama, sa šireg karlovačkog područja. U njoj se nalazi i arheološka zbirka idola. Idoli su pronađeni na lokalitetu Turska Kosa kraj Topuskog iz doba Kolapijana, odnosno Brončanog doba. Prikazuju ljude i životinje, no do danas nije poznato što točno simboliziraju.

-Postoji tumačenje da je svaki individualni idol predstavljao stanovnika Turske Kose. Drugo tumačenje je da su to heroizirani prikazi njihovih pokojnika, a treće tumačenje je da su to kultni zavjetni darovi koji su vezani uz razvoj metalurgije. Teško je reći koga su predstavljali, ali su bili povezani uz kultne radnje. O tome svjedoči njihov kontinuitet izrade i njihova brojnost. Vidimo da ima muškaraca, žena i prikaza kojima se ne može odrediti spol. Od životinja su najbrojniji konji, a ima i domaćih životinja, rekla je Matea Galetić, kustosica Muzeja grada Karlovca.

Turska Kosa, gdje su idoli pronađeni, veliko je arheološko nalazište. Brojni dokazi nedvojbeno potvrđuju da su ove prostore naseljavali Kolapjani, plemena uz rijeku Kupu, a Turska kosa najveće je svetište odavde pa sve do grčke Olimpije. Uz figurice idola, na nalazištu su pronađeni i ostaci keramičkih posuda.

-Na Turskoj Kosi je detektirano naselje i četiri kultna mjesta. Idoli i keramika su pronađeni na kultnom mjestu. Ona je definitivno služila u kultne svrhe. To nije izuzetak, već pravilo kod prapovijesnih zajednica, da je tako lijepa ukrašena keramika sigurno služila u kultne radnje. Najbrojnije su lijepo ukrašene šalice s ručkom.

Sve to pokazuje kako to posuđe nije bilo za svakodnevnu uporabu i pripremu hrane.

-Vjerojatno su kod svojih kultnih radnji pili iz tih šalica i potom ih razbijali, jer one nemaju friške lomove, nego su nastali kada je keramika bila i pohranjena.

No sve ovo samo je dio blaga koje se nalazi u Turskoj Kosi.

-Za nju se dugo znalo. Nekih 50-ih godina su napravljena prva istraživanja, ali to su bila amaterska istraživanja, gdje su pojedinci iz lokalne zajednice odlučili da bi to bilo dobro istražiti. Kopali su i izvadili dio materijala. Nažalost to je dosta oštetilo sam lokalitet. Prava istraživanja krenula su početkom 80-ih godina kada je i oformljen Arheološki odjel Gradskog muzeja Karlovac. Trajala su do 89., a nastavila su se od 2006. do 2010. godine. Nakon toga se na Turskoj Kosi nije kopalo, ali je to lokalitet koji dalje ima potencijala za istraživanje, zaključila je kustosica.