U ljetnoj sezoni veći broj prometnih nesreća, porast osjetan i u tranzitnoj Karlovačkoj županiji

Veći broj automobila na cestama znači veći broj nesreća. Ponajprije se to osjeti upravo na prometnicama na području tranzitne Karlovačke županije. Policija to najbolje vidi kroz češće intervencije, ali i statistiku koju provodi.

-Možemo reći da su šesti, sedmi i osmi mjesec najugroženiji mjeseci što se tiče prometnih nesreća i posljedica koje u njima nastupaju. Što se tiče prvih sedam mjeseci ove godine evidentirali smo 511 prometnih nesreća, dok smo u  istom razdoblju prošle godine evidentirali 452 prometne nesreće. Povećanje je to od nekih 13, 14 posto. Međutim, tijekom šestog i sedmog mjeseca, evidentirali smo 151 nesreću, a u istom razdoblju prošle 181. Što je isto pad od nekih 13, 14 posto.  Još ćemo vidjeti kakve će nam biti brojke do kraja ljetne sezone, rekla je Katarina Nadia Požega, policijska službenica za odnose s javnošću PU karlovačke.

Upute za vozače su jasne. Ako ih se slijedi, ne bi trebalo doći do prometnih nesreća, odnosno izazvati iste.

-Ne sjesti za volan i biti umoran i nervozan. Preispitati stanje na cestama. Vidjeti je li veća gužva na autocestama, državnim ili županijskim cestama. Potrebno je puno poštivanja i tolerancije. Znamo da su najveće gužve u petak, subotu i nedjelju, a sad je to i ponedjeljak. Izabrati najbolje vrijeme, više puta stati na odmorištima. Paziti na druge sudionike. Treba provjeriti i svoje vozilo prije odlaska na dalek put.

Postoje savjeti za vozače, no uzroci prometnih nesreća dobro su poznati i na njih treba obratiti najviše pozornosti.

-Najčešći uzorci prometnih nesreća su nepropisna i neprilagođena brzina. To je broj jedan. Nakon toga je ne poštivanje prednosti prolaska, zatim, ne drži se dovoljni razmak između vozila, mimoilaženje, nepropisno pretjecanje, vožnja u nazad, rekla je Požega.

Za prometne nesreće u ljetnim mjesecima podjednako su krivi kako domaći tako i strani turisti. Kako bi statistika do kraja ljetne sezone bila nešto bolja, iz policije pozivaju vozače da se pridržaju pravila i stvore sigurnije okruženje za ostale građane.