Luka Kljajić povodom zatvaranja YOTA Croatia kampa: Ovaj kamp kao srž događaja ima to da jedni druge učimo

Danas je zatvaranje Međunarodnog radioamaterskog kampa za mlade YOTA Croatia. Cilj kampa bio je osvijestiti prisutnost i važnost radiokomunikacija u svakodnevnom životu te nužnost digitalnih zelenih tranzicija. Mladi iz 24 zemlje svijeta tijekom sedam dana usvajali su potrebne vještine za današnje tržište rada. Uz brojna predavanja praktično su primjenjivali naučene i prezentirane stvari čime će stečeno znanje moći podijeliti s kolegama u zemljama iz kojih su došli.

Želja za radioamaterstvom javila se tijekom mog srednjoškolskog obrazovanja u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića gdje je pokrenut tečaj za mlade ljude koji se žele baviti radioamaterstvom. Nakon završenog tečaja položio sam ispit, a godišnje škola dobije 40 takvih osoba. Mislim da je to sjajna prilika za one koje to zanima, kazao je Luka Kljajić.

Mladi su danas krenuli iz Hostela Bedem preko Starog placa i Miljokaza Alejom do svetišta sv. Josipa na Stari grad Dubovac gdje su održavali veze s radioamaterima iz cijelog svijeta.

Za one koji se počnu baviti radioamaterstvom najprimamljiviji je zapravo društveni aspekt. Primjerice ovo je kamp gdje ljudi upoznaju osobe iz 24 zemlje svijeta i stječu prijateljstva za cijeli život. Također, bitan je onaj tehnički aspekt obzirom na ono čime se žele baviti, ali i onaj natjecateljski jer svi vole biti prvi. Da biste se počeli baviti radioamaterstvom ne morate sve znati. Bitno je da pronađete područje kojim se želite baviti i uživate u onome što radite. Sve što trebate naučiti, naučit ćete radeći. Ovaj kamp je bit i srž toga da jedni druge učimo, zaključuje Luka.

Pokrovitelj ovog kampa je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Međunarodna radioamaterska unija IARU te Karlovačka županija i grad Karlovac.