Berba aronije u Centru za beskućnike: Kad ima volje za posao onda sve ide dobro

U Udruzi Milosrđe- Centru za beskućnike u Karlovcu ovih se dana bere aronija. Korisnici centra i volonteri te građani beru plodove aronije koji će se kasnije prerađivati u sok.

Katarina Gašparović jedna je od najstarijih korisnica Centra za beskućnike koja ovdje boravi već deset godina. Radi sve što treba, a mi smo je zatekli kako sjedeći bere aroniju.

– Ide dobro, kad ima volje za posao onda sve ide dobro. Desno me koljeno boli, trebala bih na operaciju ali teško se odlučiti.

Uz poslove u vrtu Katarina se najčešće bavi štrikanjem.

– Štrikam veste, čarape, šalove, ako me netko zamoli da mu napravim ja mu napravim, meni nikad nije dosadno, kaže nam Katarina a uz to potvrđuje da je na njoj prsluk koji si je sama izradila.

Ovo je već 6. godina otkako aronija rodi i beru se njeni plodovi. U dvorištu Centra za beskućnike sada je 750 grmova aronije, kaže nam predsjednik udruge Petar Banić.

– Jedan dio će ljudi sebi odnijeti, a jedan dio ćemo dijeliti građanima koji će obići sajam udruga, veći dio ide za sokove. Iz matičnog soka radimo sok za razrijeđivanje. Ovdje nam treba preko 1000 litara soka. Mi imamo sada 55 korisnika koji dolaze na ručak i koji su žedni kroz dan. Velike količine soka kroz godinu potrošimo, kaže Banić.

Zahvaljujući potporama Karlovačke županije u Centru imaju tehnologiju kojom rade sokove. Uz to, bave se i spremanjem salata. Napravili su preko 300 litara miješane salate, sezonskog povrća.

Za sada ovdje noći 20 osoba, a 10 osoba još dodatno dođe zimi prespavati u kapelici kako bi se sklonili od zime i barem noć proveli u zatvorenom.

U Centru za beskućnike, kroz javne radove zaposlili su četiri korisnika što je veliki uspjeh s obzirom na mnogo različitih i teških životnih priča ovdje. Jedna je korisnica prvi put sa svojih 40 godina života sada napokon dobila priliku za zaposlenje.