Iz Karlovačke županije 259 radnika na sezoni, karlovački ugostitelji zbog manjka radnika zatvaraju lokale, smanjuju obim posla

Iako je Gospa prošla te se broj turista na obali polako smanjuje, sezonski radnici tamo će ostati još neko vrijeme. S područja Karlovačke županije na sezoni je zaposleno 259  radnika. Njih 75 posto radi na Jadranu, a ostatak na području županije, pretežno na Plitvicama i okolici. Zapošljavaju se prije svega u djelatnostima ugostiteljstva i turizma, pa su tako konobari, kuhari, sobarice iznimno traženi. Dobra je vijest kako se uvjeti rada popravljaju, pa se radnici posljednjih godina rado vraćaju radu na sezoni. Potvrđuju to i ankete koje provode u Zavodu za zapošljavanje.

Definitivno se uvjeti poboljšavaju. I plaće su porasle i bolji su uvjeti u kojima žive. Smještaj koji je jako bitan za sezonske radnike popravio se u odnosu na prijašnje godine. Danas kada se poslodavac itekako mora boriti za svakog radnika, u interesu mu je da ga pridobije i dobrim smještajem. Činjenica je da ljudi ponavljaju sezone, vraćaju se na sezonu, ipak tu ima nekog progresa i poboljšavaju se uvjeti općenito, kazala je Ivana Mehle, HZZ Područni ured Karlovac.

Poslodavci s područja Karlovačke županije dijele sudbinu kao i oni s Jadrana – teško im je doći do radnika.

-Postoji potreba za ugostiteljskim i turističkim djelatnicima. Ne može se doći do njih i imamo sada situaciju u samom gradu Karlovcu da je nekoliko objekata zatvoreno ili su smanjili obim posla zato što nisu mogli doći do radnika. Oni koji su kod njih radili, sada su se odlučili otići na sezonu. Definitivno potrebe postoje, veće su nego što radnika ima. Djelomično se to kompenzira uvozom radne snage iz trećih zemalja, međutim ni to nije više dovoljno. Za rad u ugostiteljstvu potrebno je poznavanje jezika, pa je taj bazen već iscrpljen. 

Iako se dio ukrajinskih izbjeglica, kada su stigli,  zaposlio na području Karlovačke županije, sada je situacija ipak nešto drugačija. Poslodavci su se nadali kako će im oni dopuniti prijeko potrebnu radnu snagu, no na kraju to nije bio slučaj.

-Obzirom da su izbjeglice iz Ukraine smještene, između ostalog, u kolektivnom smještaju na području Rakovice, naravno da su poslodavci s onog područja krenuli prema tim ženama. Bilo je značajnijih zapošljavanja na početku, međutim došlo je do osipavanja, jer su se neke od tih žena odselile. Poslodavci su bili u problemu, jer su računali da će odraditi sezonu, ali nisu. 

Radnici će na sezoni ostati još mjesec, dva. Nakon toga vraćaju se doma, a za karlovačke ugostitelje to znači i povratak radne snage, pa će im barem zimski mjeseci biti nešto bezbrižniji.