U Općoj bolnici Karlovac početkom kolovoza su prvi put krenuli liječiti bolesne zglobove matičnim stanicama i trombocitima iz venske krvi. Nove su ovo metode koje je uveo doktor Damir Ćaćić a pacijenti se odlično osjećaju.

Pacijentica Marica Marković Mikoć već dvije godine ima problema s koljenom, bolovi su bili sve veći te je bila odličan kandidat za ortobiološko liječenje novom metodom- vlastitim trombocitima. Do sada je dobila tri plazme i odlično se osjeća.
– Ja sam već od prve osjetila neko lagano olakšanje, isto manji umor i sad nakon ove druge doze su mi se bolovi u koljenu dosta smanjili, na terapiju idem svakih sedam dana.

Dr. Damir Ćaćić prvi je uveo ovakve metode u OB Karlovac, te nam je pojasnio i razliku u liječenju.
– Nakon treće injekcije ne znači nažalost da će pacijentica biti izliječena već će biti bez tegoba godinu dana. Naime, trombociti svoj vrhunac djelovanja u koljenu postižu nakon tri mjeseca i mehaničkim trošenjem i silama unutar koljenog zgloba te stanice se raspadaju i otpuštaju blagotvorne tvari koje djeluju na hrskavicu i na njeno očuvanje, ja objašnjavam pacijentima da smanjujemo kiselinu u koljenu koja oštećuje njihovu hrskavicu. I tu su trombociti ključni i otprilike godinu dana oni mogu izdržati u koljenu. Kroz te tri doze pacijent dobije otprilike jednu milijardu trombocita koji su dovoljni za godinu dana. Nakon godine dana pacijent ide na terapiju održavanja, znači on može dva puta godišnje dobiti po još jednu injekciju trombocita da se ta kiselina održava stabilnom, da su pacijenti bez bolova i otoka. 

Ovo je prva opća bolnica u Hrvatskoj koja uz Kliničku bolnicu Merkur obavlja ovakve postupke. Velika je to stvar, kako za pacijente tako i za bolničko poslovanje, kazao nam je ravnatelj Nikša Antica.
– Ovakvi zahvati se savršeno uklapaju u ono što mi zovemo personalizirana medicina, što neškodljivije za pacijenta i naravno sa što manje invazivnim zahvatima. U ovom slučaju dajemo pacijentu da što duže zadrži svoje zdravlje u koljenima, kukovima ili drugim dijelovima lokomotornog sustava na koje se ovi postupci odnose. Pacijent se ne hospitalizira već dolazi u dnevnu bolnicu, time je smanjena mogućnost bilo kakvih infekcija, a i financijski je to povoljnije za bolnicu, kazao je Antica.

Od rujna planiraju krenuti i s liječenjem pacijenata pomoću masnih stanica, napomenuo je dr. Dražen Tufeković, pročelnik Službe za kirurgiju.
– Mi ćemo u 9. mjesecu krenuti uzimati masne stanice iz područja trbuha gdje se radi isti postupak kao kod matičnih stanica i trombocita. Prema nekim istraživanjima učinkovitost masnih stanica je čak i bolja od prethodne dvije metode.

Metode su ovo koje će mnogima olakšati tegobe. Do sada je izvedeno 300-tinjak ovakvih postupaka, a bit će ih zasigurno još mnogo, jer, da bi živjeli bez bolova pacijenti će tretmane s vremena na vrijeme morati ponavljati.