KABA

Stari grad Drežnik – veličanstvena obrambena utvrda iz 12. stoljeća

Stari grad Drežnik veličanstvena je obrambena utvrda iz 12. stoljeća koja je 400 godina štitila od prodora Turaka. Tijekom stoljeća često je mijenjao gospodare što je ostavilo traga na njegovim zidinama, a danas ponosno stoji kao svjedok burne povijesti rakovačkog kraja.

Kula Drežnik grad jedna je od najduže obranjenih kula od strane Turaka i Osmanskog Carstva. Služila je obrani od spomenutih napadača i danas predstavlja stup obrane, kazao je načelnik Općine Rakovica Mihovil Bićanić.

Radi se o jednom od malobrojnih sačuvanih povijesnih atrakcija koji je općina Rakovica odlučila zaštititi i pažljivo obnoviti. Restauriran je veliki toranj, a gotov je i projekt daljnje obnove.

Imamo gotov projekt i građevinsku dozvolu. Trebali bismo dobiti sredstva za dogradnju kule. Mi svake godine preko Ministarstva kulture pola milijuna do milijun kuna ulažemo u izgradnju zidova. Sva arheološka istraživanja su završena te kroz godinu, dvije očekujemo srestva, dodao je Mihovil.

Iako nije moguće prošetati kulom iznutra, teren na kojem se nalazi utvrda je dio mnogih biciklističkih, pješačkih i jahačkih ruta jer se s ovog mjesta pruža panoramski pogled na kanjon rijeke Korane što privlači turiste.

Onuda prolazi šetnica od neka dva kilometra prema naselju Čatrnja, a imamo i projekt Šetnice kanjonom Korane uz stare mlinove jer je u kanjonu Korane nekada bilo sedam mlinova od kojih ćemo obnoviti pet, a preostala dva ne možemo jer su nepristupačna. Također, predviđeno je da kod kule bude suvenirnica, ugostiteljski objekt te tribina na kojoj bi se održavale različite projekcije. 

Uz ovaj stari grad Hrvatska vrvi povijesnim utvrdama i tvrđavama, na čijem je kamenu upisana njezina bogata povijest, koja govori o bogatstvu hrvatske arhitekture te povijesne baštine.