Otvoren 15. FRFF – filmaši iz cijelog svijeta do subote borave u Karlovcu

Mladi filmaši iz cijeloga svijeta i ove godine imaju priliku pokazati svoje uratke na 15. Four River Film Festivalu i 27. filmskoj reviji mladeži. Na festival je pristiglo 1.300 filmova, a odabrana su  63. Sinoćnje otvorenje počelo je dugometražnim akcijskim filmom „Divljaci“, redatelja Daria Lonjaka. On je jedan od osnivača Kinokluba Karlovac, koji je svoju karijeru počeo graditi u Kinoklubu Karlovac.

Tada je krenula i festivalska priča i Four River Film Festival. Cijeli taj put bio je za mene jako poučan. Za mlade filmaše je bitno da naprave negdje svoj početak. Svima koji se žele baviti filmom poručujem da pronađu svoj Kinoklub, rekao je redatelj filma Divljaci, Dario Lonjak.

Nakon dvije pandemijske godine Karlovac je ugostio mlade filmaše. Tijekom koronakrize festival se održavao putem interneta, a usprkos njenim izazovima stvarao se velik broj filmova.

Prošle se godine stvaralo puno filmova, rekordnih 17. Nastavili smo raditi na filmova, a time smo doprinijeli herojstvu naših djelatnika. Uspoređujući s međunarodnim festivalima, možemo reći kako nikad nismo imali ovako jaku godinu. Rezultati su rekordni, rekao je ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich.

U Karlovac je povodom festivala pristiglo 150 autora, koji će ovdje boraviti do zatvaranja festivala, do subote.

 

Dario Lonjak – moj prvi film snimljen je u Karlovcu

Dario Lonjak mlad je i iskusan hrvatski filmaš koji je svoje prve korake u karijeri napravio u tadašnjoj Videodružini, sada Kinoklubu Karlovac. Selo moje malo naziv je njegovog prvog filma.

-Film je nastao prije 20 godine. Bili smo tada jako entuzijastični, hodali smo po svim dijelovima Karlovca i snimali svaki kutak i mali videospot za tadašnju Reviju, rekao je Lonjak.

Lonjakov film tematizira Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Netom prije finala u hrvatskoj traje nogometna groznica, koja obuhvaća i protagoniste filma. Oni se odluče na pljačku kako bi platiti put do Rusije, gdje se igra odlučujuća utakmica.

-Za pripremi filmu sam proučava i gledao filmove koji se bave međuljudskim odnosima. The Big Lebowski mi je bio jedan od filmova koji sam secirao i putem kojeg sam pokušao shvatiti tu kemiju među likovima.