KABA

Učenici 2. razreda škole u Krnjaku su najčitači – Iz Bibliobusa posudili najviše knjiga i kao prvašići, Županija ih vodi u NSK

Učenici 2. razreda OŠ Katarina Zrinski Krnjak su pročitali najviše knjiga iz Bibliobusa! I to u prošloj školskoj godini, dok su bili prvašići!

Njih 11, Marko i Matea Duduković, Duško i Mia Maćešić, Ivano Miljenović, Mihael Nikolić, Korana Rajić, Daris Šabić, Miloš Šaula, Elena Vučinić i Danijel Vuksan tada su posudili, prosječno, svaki 52 knjige i slikovnice, te DVD, odnosno, po svakom posjetu Bibliobusa po 4,3 knjige.

Bibliobus pred njihovu školu stiže svaki drugi četvrtak, a tako je bilo i jučer, baš na Međunarodni dan pismenosti. Učenici su, kao i inače, pohrlili posuditi knjige, a njihova učiteljica Željka Filaković kazala je da djeci od prvog dana nastoji približiti pisanu riječ.

– Na nama učiteljima je odgovornost da djeci približimo knjigu i stavimo je u prvi plan. Nove tehnologije su važne, mi smo toga svjesni, ali njih ipak trebamo staviti u drugi plan, rekla je Filaković.

– Danas sam posudila tri knjige: Kako žive pčele, Čudesno drveće i Morske životinje. Ovisi koliko će mi trebati da ih pročitam, jednom sam pročitala cijelu knjigu za 2 sata, ispričala je učenica Elena Vučinić.

Matea Duduković također jako voli čitati, priča da joj je lagano i ono što treba čitati za školu, a Mihael Nikolić otkriva da najviše voli čitati bajke, Marko Duduković priča nam da će knjigu koju je posudio pročitati za pola sata, dok Korana Rajić tvrdi da će sve tri posuđene pročitati do sljedećeg dolaska Bibliobusa.

Najčitače u Karlovačkoj županiji, osim knjigama koje su već dobili na dar, Županija će, najavio je dožupan Dejan Mihajlović, nagraditi i izletom u Zagreb i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.

Inače, Bibliobusnu službu Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić s 80.000 kuna godišnje financira Karlovačka županija kako bi knjige dolazile u svaki kutak županije. Ukupno je 77 stajališta u naseljima, školama i vrtićima, a ova pokretna knjižnica ima 1546 članova koji su prošle godine posudili gotovo 34.000 knjiga.