Karlovačka balerina Mirna Pavlović od Zorin doma se oprašta nakon 16 plesnih godina

Devetnaestogodišnja Mirna Pavlović svoj je veliki dio života provela u prostoru baletnog studija Zorin doma, ovdje je naučila sve ono što jedna balerina treba znati i stekla vrijedna iskustva. Uskoro odlazi na studij arhitekture u Graz te se polagano oprašta od Zorin doma i svojih mentora. Plesati je počela s nepune tri godine života, nakon što je pogledala film u kojem je mogla vidjeti kako se pleše balet, zaljubila se u ples i rekla majci kako to želi plesati.

– Dok smo bili manji to je bila neka vrsta igre, nije bilo toliko strogo, moja prva trenerica je bila profesorica Branka Podvorac koja mi je ostala u sjećanju jer me od malena učila svim temeljima baleta. Za plesati balet treba imati znanje o pokretima, ali to je na neki način sporedno, važno je graciozno držanje i sposobnost slušanja i razumijevanja glazbe kako bi se to sve moglo sklopiti u jednu smislenu cjelinu u predstavi, rekla je Pavlović.

Balet je ples koji zahtjeva značajnu fizičku izdržljivost, a potvrđuje to i Mirna kojoj je trebalo određeno vrijeme da se navikne na baletne špice.

– Treba se naviknuti držati na prstima uz što manje boli, treba imati što više snage u gornjem dijelu tijela kako bi bilo što bezbolnije, ali uz redovite treninge se sve može. Ja sam imala dva puta tjedno treninge i za ovu razinu plesa u kojoj sam ja, je to bilo sasvim dovoljno. Na treninge nas je puno dolazilo kad smo bili mlađi, prije korone nas je bilo 8 u mojoj grupi, a sada sam ostala samo ja.

Zainteresirane djece za balet ima, potvrđuje voditeljica baletnog studija Martina Maričić, no s njihovim odrastanjem interes se smanjuje, a ovisi i o fizičkim predispozicijama za ovu vrstu plesa, ali i o spremnosti na razvijanje baletnih plesnih vještina.

– Na početku smo imali i baletana. No nažalost kako djeca rastu onda se javi ona stigma da je za muško dijete najbolje da bude nogometaš ili neki grublji sport tako da svi naši dečki koji su započeli klasični balet nisu ostali toliko dugo koliko je Mirna. Ona se nikad nije premišljala da započne neku drugu aktivnost već je ostala u baletu. Nažalost moramo se sada pozdraviti s njom, ali nadam se da će nam se vratiti kad završi fakultet, kazala je Maričić.

Ove godine baletni studio Zorin doma slavi 70. obljetnicu postojanja 20. prosinca. Najstariji je ovo plesni studio u Karlovačkoj županiji, te će prigodno proslaviti rođendan.

– Na 70. obljetnicu studija planiramo izvesti plesnu predstavu za djecu i mlade ‘Maca papučarica’ koja bi bila premijerno izvedena 27.studenog. Pozivam sve, i stare i nove članove baletnog studija da podrže plesnu scenu i neka daju podršku našim plesačima.

Ples je u Hrvatskoj podcijenjen, smatra Maričić. Klasični ples još ima tradiciju, balet je san gotovo svake djevojčice, no teško je doći do profesionalnog angažmana. Jako je puno stranih plesača u profesionalnom ansamblu HNK, a malo iz Hrvatske. Za ples je potrebna velika žrtva, teško je biti samostalni umjetnik u plesu, a plesnih je predstava sve manje i manje.