Ispred Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić otvorena je izložba Miran Jarc – tajnoviti tragač za istinom i ljepotom. Izložbu su zajednički organizirali Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić Karlovac, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto, Slovenski dom Zagreb i Vijeće slovenske nacionalne manjine grada Zagreba.

-Ovo je zaista zanimljiva i specifična izložba. Riječ je o uličnoj izložbi koja je na ogled svim zainteresiranim korisnicima i slučajnim prolaznicima. Izložba nudi presjek rada i djelovanja slovenskog književnika Mirana Jarca. Bio je vrlo poznat, kvalitetan, uvršten je u klasike slovenske književnosti, no možda se o njemu dosad premalo znalo i istraživalo. Izložba je dokaz da je njegov rad i ostavština vrijedna i kvalitetna, rekla je Vedrana Vrana, voditeljica Središnje knjižnice Slovenaca u Hrvatskoj.

Gostujuća izložba Knjižnice Mirana Jarca Novo Mesto priređena je povodom 120. obljetnice njegova rođenja i 100. obljetnice kulturno-umjetničkog pokreta Novomeško proljeće, čiji je važan akter bio i Miran Jarc. Autorica izložbe je Darja Peperko-Golob, voditeljica Zavičajne zbirke i Posebne zbirke Boga Komelja u Knjižnici Mirana Jarca Novo Mesto.

-Miran Jarac rođen je 1900. godine u Črnomlju. Predstavnik je slovenske ekspresionističke lirike. Bio je svestrani umjetnik. Osim što je bio književnik i pjesnik bio je i dramatik, lutkar, prevoditelj. Napisao je tri pjesničke zbirke, nešto proze i  nekoliko drama, rekla je autorica. 

Izložba će biti postavljena ispred Gradske knjižnice sve do 19. rujna. Od 20. do 30. rujna izložba će se moći razgledati i u Slovenskom domu Zagreb.