KABA

Plaški dobio dječji vrtić: “Djeca u Plaškom imaju bolje uvijete nego djeca u Zagrebu”

U Plaškom je otvoren novi dječji vrtić. Djeluje u sklopu prostora Osnovne škole Plaški, a čije je uređenje potaknula i financirala Karlovačka županija. 20 mališana od sada ima priliku boraviti u vrtiću koji se nalazi u njihovome mjestu. Riječ je o miješanoj skupini koja se dobro prilagodila na novo okružje te dvije tete.

-Ovaj vrtić je jako dobar za našu malo lokalnu zajednicu, dobra demografska mjera za roditelje koji su zaposleni, ali i općenito za djecu da se socijaliziraju i igraju, kazala je Tamara Kovačević Luc, odgojiteljica.

Ovo je sedmi vrtić koji je Karlovačka županija otvorila u ruralnim krajevima. Financirala je njegovo uređenje s 482 tisuće kuna. Vrtić zahvaljujući Županiji sada imaju Tounj, Lasinja, Saborsko, Cetingrad, Bosiljevo i Krnjak. Na red su napokon došli i mališani s područja Plaškog. Njih 20 prijavilo se za vrtić, a toliko djece je i ostvarilo prvo boravka u vrtiću.

-Ovo je jedna od najsnažnijih mjera Karlovačke županije usmjerenih na ruralno područje. Mi smo 2017. godine od 17 općina koliko ih ima u Karlovačkoj županiji, samo u njih pet imali predškolski odgojno obrazovni program ili vrtić. Iznimno smo ponosni što smo u kratkom vremenu ostvarili svoj cilj, rekla je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice Karlovačke županije.

Uz Karlovačku županiju, u uređenju vrtića sudjelovala je i Općina Plaški koja je uložila 85 tisuća kuna. Načelnik Pero Damjanović ističe kako je riječ o sjajnom projektu kojim se može poboljšati demografska slika općine.

-Stvarno je ovo veliki napredak, tako da mame i roditelji mogu ići na tržište rada, dok su djeca u sigurnim rukama, kazao je.

Želja Vlade RH je da vrtić, odnosno predškolski odgoj bude pravo svakog djeteta. Zato su i podržali ovaj projekt Karlovačke županije.

-Dijete sada u Plaškom ima bolje uvijete nego neka djeca u Zagrebu. Neka djeca se tamo ne mogu upisati u vrtić jer nema mjesta. Vidite kako i mala mjesta koja žele mogu pružiti svojoj djeci ono što im treba, istaknuo je Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja.

Inače, trošak vrtića mjesečno je 35 tisuća kuna, 75 posto troškova  financiraju roditelji, a ostatak Općina.

omicron