KABA

Roditelji školaraca iz Kamenskog upozoravaju: Autobusni prijevoz je neredovit, autobusi ne dolaze, kasne, a djeca se snalaze kako znaju

Učenici s područja Kamenskog i Lemić Brda koji se prevoze do Osnovne škole Dragojle Jarnević nemaju siguran javni prijevoz. Autobusi se ne pojavljuju,  a kada se pojave najčešće kasne. Nije riječ o novom problemu, već o dugogodišnjoj nepravdi, ističe troje roditelja koji su odlučili stati pred kamere, a imaju potporu više desetaka njih.

-Već sedam godina se borimo s tim prijevozom. Ovo je sad prevršilo svaku mjeru – da se autobus ne pojavi. Čak kašnjenje i raniji dolazak autobusa toleriramo, ali da autobus ne pokupi djecu i da mi kao roditelji o tome od strane Autotransporta nismo upućeni je strašno, rekla je Suzana Brčić Kokić, majka troje učenika.

Kap koja je prelila čašu je upravo nedolazak autobusa u prvom tjednu škole djeci koja su putovala u popodnevnu smjenu, kao i kašnjenje autobusa koje se dogodilo ovog tjedna, a kojim su se iz škole trebali vratiti učenici. Autobus je kasnio gotovo sat i 30 minuta.

-To su najveći problemi, a uz sve to autobus ih ne ostavlja na autobusnoj stanici nego pred vojarnom. Tamo je ujutro puno autobusa, puno ljudi, divljaju tuda, nema nogostupa, nema pješačkog. Iz autobusne uprave su mi rekli da se ovdje autobus ne može okretati, jer je to nepropisno, tako da djeca moraju pješačiti još dodatnih 500 metara, kazala je Sanja Latković, majka učenika.

Prijevoz s područja Kamenskog koristi i 20-ak djece. Počnu ga koristiti već pravašići, koji se kao i ostala djeca moraju snaći za prijevoz ako im se autobus ne ukaže.

-Sva sreća imaju mobitele pa zovu roditelje. Ne bi smjeli  nositi mobitele u školu, ali pošto su putnici ih nose. Roditelji koji su bili doma i imaju aute potrpali su djece koliko ih stane i odvezli ih u školu kada se autobus nije pojavio, rekla je Latković.

Roditelji ističu kako je riječ o problemu koji traje godinama, a koji se intenzivirao kako su krenuli radovi zbog aglomeracije. Smatraju kako ona ne bi trebala biti opravdanje za neredovit i nepravilan školski prijevoz.

Veliki je problem i što dio linija vozi samo do Kamenskog, a ne i do Lemić Brda, gdje također, ima 15-ak školaraca.

-Dio autobusa ide do Kamenskog, a dio do Lemić Brda. Imamo problema s linijama koje idu u 1 i 15 i pola 7 navečer. Idu samo do Kamenskog. Do Lemić Brda ima još kilometar i pol i jedan poprilično gadan zavoj – na njemu je bilo nesreća prije. Nema nogostupa, nema rasvjete, a djeca bi trebala tu po noći pješke prolaziti. Po meni je to neprihvatljivo, rekao je Tomislav Novosel, otac učenika koji je istaknuo i problem školskih pravila koja govore kako dijete može u školi boraviti 15 minuta prije i 15 minuta poslije nastave. Tako da se djeca moraju snalaziti ako moraju čekati autobus.

Roditelji su već uputili apel Autotransportu koji ima koncesiju za javni prijevoz na području grada. Rečeno im je kako će u slučaju kašnjenja dijete dobiti ispričnicu te da do problema dolazi zbog godišnjih odmora i bolovanja radnika. Roditelji se nadaju kako će se situacija popraviti te kako će njihova djeca imati siguran prijevoz od kuće do škole.