KABA

Štoperice – glavne značajke i funkcija

Ljudi su oduvijek fascinirani točnim mjerenjem vremena, kao i spravama koje su tome namijenjene. Štoperica spada u idealan alat za brzo, jednostavno i jasno mjerenje vremena u cilju poboljšanja performansi u sportu, ali i mnogim drugim područjima.

Bilo da se radi o trčanju, ili vremenu potrebnom da se prepliva deset duljina u bazenu, bez štoperice je teško objektivno procijeniti i usporediti performanse.

Ako želite kupiti štopericu, sljedeća usporedba će vam pomoći u odabiru pravog uređaja. Bilo da je u pitanju štoperica s mjeračem vremena u jednom, štoperica s odbrojavanjem, poseban sportski model štoperice ili dječja verzija – svaki model ima svoje prednosti i nedostatke.

Možda ne znate tko je izumio štopericu – Francuski urar Nicolas Mathieu Rieussec izumio je ovu napravu za mjerenje vremena davne 1821. godine.

Vrste i karakteristike štoperica

Testiranje štoperica obično vrši usporedbu objektivnih karakteristika i pokazuje za koje aktivnosti je neki proizvod osobito prikladan. Na primjer: štoperica za plivanje bi trebala biti apsolutno vodootporna i moći se nositi na zapešću. S druge strane, ogrlica ima smisla kao štoperica za trenere, kao i zaslon koji je lako čitljiv i što bolje osvijetljen.

Pored razlike između digitalne i analogne štoperice (koja se naziva i mehanička), način nošenja i uporabe još jedna je bitna značajka razlikovanja između pojedinih modela štoperica.

Ovdje razlikujemo sljedeće vrste:

 • Štoperica s ogrlicom – ovo je klasična trenerska štoperica koja se nosi oko vrata na vrpci, te se može čitati i koristiti u svakom trenutku, dok jedna ruka ostaje slobodna. Ako se sami ne bavite sportom, ali mjerite učinak drugih kao trener ili učitelj, najbolje je koristiti ovaj model štoperice. Dostupna je u različitim cjenovnim razredima i s nizom dodatnih korisnih funkcija. Budući da se nosi oko vrata, dostupna je i kao posebno velika štoperica, s osvijetljenim zaslonom i mogućnošću pohranjivanja mnogo pojedinačnih rezultata. Na taj način uvijek imate pregled i možete pratiti napredak sportaša.

Prednosti:

 • Savršena za trenere.
 • Jednostavno rukovanje jednom rukom.
 • Zaslon lak za čitanje.

Mane:

 • Može smetati pri trčanju, vožnji bicikla, itd.
 • Mora se držati u ruci da bi se očitalo vrijeme.

 

 • Štoperica s narukvicom – ovaj model štoperice čvrsto je prikačen za zapešće i omogućuje sportašu da prati svoje vrijeme, čak i tijekom treninga. Možete neometano trčati, voziti bicikl ili plivati, uvijek imajući svoje trenutno (kružno) vrijeme u pregledu i, ovisno o modelu, možete uštedjeti mnogo podataka. Alternativa može biti ručni sat s funkcijom štoperice, ako je zaslon dovoljno velik, a rukovanje jednostavno i precizno.

Prednosti:

 • Savršena za sportaše.
 • Jedva primjetna na ruci.
 • Vrijeme uvijek na vidiku.                   

Mane:

 • Pokret ruke mora biti zaustavljen radi očitavanja (tijekom trčanja, na primjer).
 • Veličina zaslona je ograničena.

 

 • Štoperica s magnetom – model posebno koristan u kuhinji, jer se brzo i lako može pričvrstiti na vrata hladnjaka i slične, metalne površine. Mnogi modeli kombiniraju štopericu i sat u jednom uređaju, tako da možete postaviti i alarm kako ne biste prekoračili vrijeme potrebno za kuhanje ili pečenje. Kao alternativa štoperici s magnetom, možete koristiti identičnu aplikaciju ili online-štopericu.

Prednosti:

 • Može se pričvrstiti na sve metalne površine.
 • Vrlo jednostavna upotreba.
 • Niska cijena.

Mane:

 • Ne posjeduje gotovo nikakve dodatne funkcije.
 • Nije mobilna.

Savjeti za kupnju štoperice

Robusni dizajn poput sata, ima smisla u mnogim sportovima, kako za trenera koji mjeri vrijeme, tako i za sportaša. Ako je štoperica vodootporna, ne morate brinuti o tome hoće li se uređaj smočiti, čak i ako pada kiša možete bezbrižno nastaviti trenirati. LED štoperica se najviše koristi u opremi sportskih dvorana i stadiona, gdje je važna dobra čitljivost s velike udaljenosti. S druge strane, model štoperice za djecu trebao bi biti osobito jednostavan za korištenje, i ne previše glomazan. Uvijek obratite pozornost na dodatne funkcije, kao i vrstu baterije.

Najpopularniji brendovi proizvođača štoperica su: Sigma, Casio, Gymboss, TFA Dostmann i Schutt.

Imajte na umu da jeftina štoperica ne mora biti loša, vjerojatno samo nudi manje funkcija od skupljih verzija.

Izbor štoperica je velik, tako da preporučujemo da se prvo odlučite za varijantu štoperice, pa tek onda krenete u odabir i kupnju.

Također, pozivamo vas da posjetite online-trgovinu na stranici idealno.ba, gdje vas očekuje veliki izbor mjerača vremena, tako da ćete sasvim sigurno pronaći odgovarajuću štopericu. Uz to je kupnja iznimno jednostavna i relaksirajuća, iz vašeg doma.