KABA

Furdek Hajdin: U kasnim večernjim satima vrhunac vodnog vala visine 750 cm, nakon toga smirivanje, no jesen je pred nama

-Narednih sati očekuje se maksimum vodnog vala, koji bi trebao dosegnuti oko 750 cm, a to bi se trebalo dogoditi u kasnim večernjim sati. Nakon toga situacija bi se trebala krenuti smirivati. Ipak jesen je tek pred nama i možemo očekivati da će ovakvih situacija biti još, ali naše službe su spremne, rečeno je na press konferenciji Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Na području Karlovačke županije ugroženi su Karlovac, Ozalj i Ogulin te općine Kamanje i Žakanje.

-Već sada je u općini Žakanje visina vodostaja je u opadanju, a u Kamanju i Ozlju stagnira, daje to nadu da ugroza od voda neće biti veća no što je bila do sada, rekla je županica Martina Furdek Hajdin koja je istaknula kako je dio sustava zaštite od obrana izgrađen, ali nije završen, no pronalaze se alternative za zaštitu naselja i građana poput modernih box barijera.

Da se situacija ne bi trebala pogoršati potvrdila je i predstavnica Hrvatskih voda Ljiljana Željeznjak.

-Na rijeci Kupi uzvodno od Brodaraca vodostaj uglavnom stagnira. Brodarci i nizvodno do Karlovca je u minimalnom porastu. Od Karlovca nizvodno se tek očekuje porast vodnog vala. Vodostaj će postići  visinu od nekih 750 cm. Ovakva situacija kakva je u koritu sada neće se značajnije promijeniti. Rijeka Dobra je ostvarila značajan  porast, no također se očekuje pad. Rijeka Korana i Mrežnica na sreću su ostale mirne, rekla je.

No jake oborine do sada su već napravile štete. Oko 30 stambenih objekata je ugroženo, a trenutno se štite vrećama. Tri naselja u gradu Ozlju su odsječena i nisu dostupna zbog poplavljenih prometnica.

-30-ak vatrogasaca je na terenu. Pomažu građanima, osiguravaju prometnice. Situacija je osobito ozbiljna za naselja Trg, Levkušje, Gornje Pokupje i Zorkovac na Kupi. Prometnice su potpuno zatvorene. Osam kuća je poplavljeno i 10-ak podrumskih i garažnih prostora. Nabavljene su vreće s pijeskom, a pune se i dodatne, rekla je Lidija Bošnjak, gradonačelnica Ozlja te dodala  kako u gradu nema problema s čistoćom pitke vode i upozorila kako je nestajalo struje te je moguće da će se taj problem i dalje nastaviti.

Načelnica Stožera CZ Grada Karlovca upozorila je građane na radove u sklopu aglomeracije i revitalizacije vrelovodne mreže.

-Kod radova na vrelovodu situacija je gora. Otvoreni su iskopi, puni su vode, postoje prijelazi, udarne rupe koje se već sada osjećaju na cesti. Obišli smo gradilišta. Nadamo se da će izvođači intervenirati i otkloniti opasnosti, kazala je Fočić.

Uz Karlovac i Ozalj ugrožen je i grad Ogulin. Najkritičniji je bio Đulin ponor koji nije mogao apsorbirati dovoljnu količinu vode koja je pristizala iz rijeke Dobra. Zaštitili su osam stambenih objekata, a jedna prometnica je bila zatvorena.