KABA

Unatoč kiši održan ultra maraton za Miroslava Perisa

Kao i proteklih godina, danas je održan memorijalni ultra maraton „Miroslav Peris“. U proteklih 5 godina, Udruga Specijalne Jedinice Policije GROM glavni je organizator obilježavanja obljetnice pogibije te održavanja memorijalnog maratona u čast pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pukovniku Miroslavu Perisu. Udruzi puno znači ovaj ultra maraton jer osim činjenice da je Peris bio branitelj, mnogim članovima Miroslav je bio sugrađanin, susjed ali i dragi prijatelj.

– Ovo nam je peti po redu ultra maraton koji trčimo od Karlovca do Sošica. Znamo dobro da je Miroslav izgubio život još davne 1993. godine. Eto, rodila se ideja pošto se o Miroslavu nije puno pričalo, kao i o mnogim našim braniteljima, da se održava ovaj ultra maraton, izjavio je Nikica Vrabac, veteran Specijalne Policije Grom i član Udruge Specijalne Policije Grom

Usprkos jakoj kiši, u 08:00 sati oko 30 trkača maratona započelo je svoj ponosni trkački put od Osnovne škole Banije gdje su zapalili svijeće kod spomen ploče. Oko 08:30 sati zastali su na mjesnom groblju u Hrnetiću gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće na Perisovom grobu. Potom su se zaputili prema Krašiću gdje su zapalili svijeće u Crkvi Presvetog Trojstva, a svoj su cilj ostvarili u Sošicama gdje su položili cvijeće te zapalili svijeće kod biste. Maraton je završio uz ugodno druženje svih članova maratona i posjetitelja.

– Miroslav Peris bio je svih 8 godina učenik Osnovne škole Banije. Prije 5 godina pokrenuta je inicijativa o postavljanju spomen ploče i tako se rodila ideja da to bude baš u njegovoj osnovnoj školi. Uvidom u arhivu i matične knjige mi smo vidjeli da je on zaista bio uzoran i ozbiljan učenik. Prema svjedočenju njegove obitelji i prijatelja, on je već od najranije dobi znao gdje se želi školovati i da želi postati pilot, rekla je Antonija Mastelić Milanović

Miroslavu u čast u Osnovnoj školi postavljena je i spomen ploča, a djelatnici škole čuvaju uspomene na Perisa. Kobnog 14. rujna 1993. Peris se dragovoljno javio za akciju protiv neprijatelja i sjeo je na Plesu u svoj MIG-21. Avion je nosio naziv Osvetnik Vukovara. Peris je bio desni pratitelj u borbenoj zadaći u kojoj je vođa bio Ivan Selak. Cilj borbene zadaće bio je na Banovini. Zadaća je uspješno obavljena, no Peris se nikada nije vratio na Pleso. Pri povratku je pogođen neprijateljskim protuzračnim projektilom i oboren. Dogodilo se to iznad sela Stipana u općini Gvozd. Posljednje Perisove riječi bile su “Vođo, pogođen sam!”, upućene brigadiru Ivanu Selaku. Poginuo je u 33. godini, a nakon razmjene posmrtnih ostataka, Peris je pokopan na karlovačkom groblju u Hrnetiću 27. rujna 1993. uz najviše vojne počasti i uz prelet zrakoplova. Iza njega ostali su supruga Snježana i sin Ivan.