KABA

Emina Grgurić, Borlin: Svi pričaju o Brodarcima i Kamanju, a kod nas je isto, plivamo za svake poplave

– Svi pričaju samo o Brodarcima i Kamanju, a ovdje kod nas isto, mi plivamo. Kad god je poplava u Karlovcu, mi smo poplavljeni, priča nam Emina Grgurić, s Borlina, iz Ulice Mirka Seljana, gdje je ova posljednja poplava uništila ono što ona iz 2015. nije.

Namještaj iz prizemlja neupotrebljiv, laminat za baciti. Vrt i voćnjak jutros su još bili puni vode, u kući je više nije bilo zahvaljujući susjedima.

– Zvala sam vatrogasce, došli su u par navrata, ali su rekli da nemaju takvu pumpu koja bi mogla tu vodu ispumpati. Donijeli su moji susjedi dvije pumpe. Vatrogasci su donijeli 8 vreća s pijeskom, kaže.

Baš te vreće s pijeskom, srećom, odradile su svoje; voda je došla točno do njih. Ali, probleme je, i to velike, stvorila ona koja je izvirala iz zemlje. Ispod temelja, betona, pločica, laminata…

– Voda nam je u kuću, u stan, prodirala iz poda. U vrtu “more”! Voda je do fasade bila, a prodirala je ispod zemlje. A s ulice je nailazila i došla do vreća s pijeskom. Preko vreća ovaj put nije ulazila, kao što je ulazila prošli put, opisuje.

A taj prošli put, 2015., bilo je tako gadno da su mijenjali sav laminat. Sad ga trebaju mijenjati opet. Namještaj je uglavnom za baciti, malo toga su stigli izvaditi iz vode. Ne zna hoće li biti proglašena elementarna nepogoda, a da i bude – koliko bi naknada pokrila štete?

– Dobili smo naknadu štete dvaput, ali prije 2015., jednom 3.000 kuna, jednom manje. Mi smo tu od 1984., ali tu ranije nije bilo poplava. Plavi od kad je Drežnički zid produžen, ne onaj u gradu, ovaj preko, branili su vrtove, polja… i sad sve što se razlije, dođe k nama, kazuje Grgurić.