KABA

Mihajlo Pavlović, Donja Jelsa: Napravit ćemo ponovo sami zid protiv poplava, samo neka nas puste jer oni ga napraviti neće

Ulica Donja Jelsa nije trebala biti poplavljena da Grad nije naložio rušenje zida za obranu od poplave koji su stanari sami krenuli graditi, o svom trošku.

Tvrdi to Mihajlo Pavlović, jedan od stanara, dok nam pokazuje mjesto gdje su zid napravili i srušili. Bilo je to prije tri godine.

– Zabranio nam je gradonačelnik i općina, grad, da ne smijemo mi graditi, da je to njihov posao, da će oni to raditi i da moramo rušiti. Mi smo taj zid rušili. Sve sami financirali, pumpu naručili, željezo kupili, oplate, na pilanu išli rezati daske za šalovanje… I gotovo! Sve je otišlo u vodu! Bačeno, priča Pavlović.

Tu su sad velike vreće s pijeskom. Spriječile su poplavljivanje Donje Jelse,

– Po najvećoj vodi su jučer došli i dovezli jumbo vreće i nasuli pijeskom. Dovozilo ga je desetak kamiona, bager je sipao pijesak u te vreće i uspjeli su, riješili su, pokazuje nam mjesto gdje je nekada bio i “njihov” zid.

Ali vreće s pijeskom stigle su prekasno za niz kuća u jednom dijelu ulice.

– Voda mi je u radioni, kotlovnici, prizemlju… Sve je poplavljeno. I susjedima, nekih šest kuća. Ima dvadeset i neka, ali su malo više pa do njih voda nije stigla. U Drežnik se više ne može odliti jer je napravljena brana, nego sva voda ide na našu stranu, kroz prolaz od 20-30 metara, koji nema ne dozvoljavaju da mi zatvorimo, a oni neće, naglašava Pavlović.

Da više ne plivaju, spremni su ponovo sami financirati zid koji bi ih štitio od poplava. Samo neka Grad kaže: smijete!

– Samo neka kažu: Evo, dobroćudni ste pa možete raditi, napominje Pavlović.

– Ponovo biste, bez obzira što ste već jednom to radili, pitamo.

– Nemamo drugog izbora! Oni to nikada neće napraviti, nikada! Njima je to premala investicija, oni idu u velike, a mi ćemo to napraviti! Imamo čim! Imamo bager, kamion, dignut ćemo zid, drugačije sada, da ne diramo most. Pumpu ćemo staviti, sve ćemo staviti i s nama više nemaju brige, nikakve! To mi možemo napraviti, poručuje.