Poplave i tko je kriv za pogrešne procjene top tema karlovačkog Aktualca, Mandić: Vjerujem i vjerovat ću vatrogascima, meni su oni autoritet

U vertikali odlučivanja, odgovornost za procjene vodostaja preuzimaju Hrvatske vode i one su to učinile i ovaj put. Zašto je procjena vodostaja bila tako neprecizna? Količine oborina, element kiše na Korani, ali i element HE Lešće: u noći na nedjelju je ispušten preljev s HE. I kod svakih sljedećih sličnih situacija bit će količine padalina koje je teško predvidjeti. Ne ulazim u to je li DHMZ, Hrvatske vode, ali činjenica je da procjene nisu bile dobre. Što se tiče neuspjelog pokušaja – sad više nisu boks barijere nego tuljci – u te procjene ne mogu ulaziti, ali na temelju iskustava mi smo i ovaj put, kao i prije, najviše polagali u procjene naših vatrogasaca. Do sad je bilo tako, bit će i ubuduće. Nije sad u pitanju je li trebalo ovliko ili onoliko vode napuniti; važno mi je da su oni na terenu, oni su u vodi i nemam im što zamjeriti. I nama u Stožeru i vatrogascima, vjerujem sad i stručnjacima, jasno je da u brzim reakcijama boks barijere koje se pune pijeskom su nešto na što možemo više računati. U nekom narednom slučaju vodit ćemo se tim iskustvom.

Kazao je to gradonačelnik Damir Mandić, odgovarajući na današnjem Aktualcu vijećnicima na pitanja o nedavnim poplavama u Karlovcu. Najprije Alenka Ribića (DP), zatim Draženku Polović (Možemo), a onda i Tomislava Novaka (nezavisni) zanimalo je što stoji u izvješću Stožera civilne zaštite Karlovca, zašto su godinama zanemarivana baš poplavljena naselja, te zaslužuju li stanovnici barem ispriku i smatra li se Mandić odgovornim.

– Odgovoran sam, od odgovornosti ne bježim. Odgovoran sam za sve u gradu pa i to da se nikad nije ovoliko radilo i što uslijed toga imamo probleme koje imamo, izjavio je Mandić.

Spominjući izjavu generalnog direktora Hrvatskih voda Zorna Đurokovića o izmjeni projekta na Brodarcima, rekao je da su Hrvatske vode krenule u novo projektiranje na zahtjev mještana, te da će za 2-3 tjedna stanovnici Brodaraca biti pozvani na sastanak kako bi prokomentirali i to što je bilo i to što se projektira sad.