KABA

Prezentacija Charlesa Warnera o antropološkom istraživanju o braniteljima u Muzeju Domovinskog rata na Turnju

Udruga 110. brigade ZNG/HV u suradnji s Muzejom Domovinskog rata Karlovac – Turanj organizirala je prezentaciju o antropološkom istraživanju o braniteljima u Republici Hrvatskoj i Karlovačkoj županiji.

Navedeno istraživanje je obavljeno u sklopu znanstvenog rada Charlesa Oscara Warnera III, veterana Iračkog rata, pripadnika zrakoplovstva SAD-a i doktoranda Katoličkog sveučilišta Leuven iz Belgije.

Tijekom dvije godine Warner je intervjuirao branitelje i braniteljice s područja cijele Hrvatske, upoznao se s njihovom kvalitetom života i povezanošću braniteljske populacije.

Društvo ne prepoznaje braniteljski potencijal koji može više doprinijeti rješavanju društvenih problema i u isto vrijeme unaprijediti percepciju i poziciju branitelja u društvu. Moj stav je da branitelji žive na marginama hrvatskog društva te da se, kada je riječ o proučavanju branitelja u svijetu, veterani iz jugoistočne Europe ponovno stavljaju na “margine” u razgovorima o problemima, potencijalima i mogućnostima, ističe Warner.

O potencijalima i mogućnostima braniteljske populacije govori i predsjednik kluba inžinjeraca u Udruzi 110 br. ZNG/HV Slaven Vujnović:

Branitelji su uključeni i u akademske zajednice u cilju proučavanja i prezentiranja braniteljske kulture. Nisu samo ono što javnost misli o njima. Više ovakvih radova može doprinijeti korisnosti branitelja u društvu i njihovom uključivanju u razne procese kriza i organizacija, u čemu su se već mnogo puta dokazali.

Događaj je održan u prostoru Muzeja Domovinskog rata na Turnju uz nazočnost predstavnika udruga stradalnika, braniteljskih udruga s područja Karlovca, Zagreba i Zagorja, predstavnika Hrvatske policije te Ureda za branitelje Ministarstva hrvatskih branitelja.