• September 28, 2022
  • Anamarija Radočaj
  • 0

Današnji inteligentni investitori odlučuju ulagati u nogometne klubove. Pogledajte samo koliko je klubova na prostoru Europe kupljeno u proteklih desetak godina, pogotovo u Engleskoj (Manchester City, Leicester, Newcastle). Milijarderi mnogo svojih sredstava ulažu u nogomt. Taj prvotni trošak brzo im se isplati preko raznih novčanih nagrada koje dobije klub, TV prava i transfera. Mnogi možda misle da su vlasnici klubova koje sportske kladionice vide u samom vrhu svjetskog nogometa, poput Real Madrida i Liverpoola, najbogatiji na svijetu jer bilježe najbolje rezultate. Međutim, to nije tako. U nastavku donosimo one najbogatije od najbogatijih, crema de la creme – tri najbogatija klupska vlasnika u svijetu nogometa.

            3. Andrea Agnelli (Juventus) – 19,1 milijardi dolara

Ovu listu započinje jedan od najbogatijih vlasnika nogometnih klubova danas, točnije, treći najbogatiji, a to je Andrea Agnelli. Sin je bivšeg predsjednika nogometnoga kluba Juventus, Umberta Agnellija. Štoviše, članovi obitelji Agnelli bili su osnivači automobilske tvrtke FIAT, još tamo 1899. godine. Umberto je sam bio na mnogim važnim pozicijama unutar FIAT grupe od 1965. do svoje smrti 2004. godine. Također je bio i predsjednik Juventusa, od 1956. do 1961., u razdoblju kada je “Stara dama” triput osvojila talijansko prvenstvo i dvaput kup, te počasni predsjednik od 1970. do 2004. godine.
U Italiji, obitelj Agnelli ima snažan utjecaj. Ova familija jedna je od najmoćnijih na svijetu. Andrea Agnelli, predsjednik Udruge europskih klubova, imao je tu sreću da se rodi u takvoj jednoj obitelji i da kontrolira najveći talijanski klub – Juventus.

Andrea je imenovan na mjesto predsjednika Upravnog odbora Juventusa u svibnju 2010. godine. Pod Andreinim vodstvom, “Juve” je potvrdio svoju dominaciju u Serie A. Klub ne samo da je i dalje među najboljima na “Čizmi”, već je i vrlo stabilan financijski, nakon što su doživjeli pad u 2000-ima nakon famozne afere Calciopoli, odnosno, zbog namještanja ishoda utakmica.

         2. Dietrich Mateschitz (RB Leipzig, RB Salzburg) – 26,8 milijardi dolara

Znate li tko stoji iza Red Bulla? Dietrich Mateschitz. Nakon jedne nezaboravne noći na Tajlandu, ovaj austrijski biznismen slovenskih korijena navodno je probao energetsko piće. To je piće tada bilo vrlo popularno među tajlandskim radnicima. Budući da mu se strahovito mnogo dopalo i time mu zaokupiralo pažnju, Mateschitz je otišao do Chalea Yoovidhye, tvorca ovog kasnije svjetski poznatog pića. Dao je ponudu za otkup 49 posto dionica i tražio promjenu formule kako bi dobio pristup međunarodnom tržištu.

Mateschitz, iako na pragu devetog desetljeća života, i dalje je iznimno uspješan. Nakon što je zaradio ogroman novac od Red Bullovog energetskog pića, počeo je mnogo ulagati u sport, isprva Formulu 1 i ekstremne sportove. Sada je to nogomet, s RB Salzburgom u Austriji i RB Leipzigom u Njemačkoj.

      1. ‘Šeik Mansour’ (Manchester City, New York City, Melbourne City,…) – 30 milijardi dolara

Milijarderski šeik, Mansour bin Zayed Al Nahyan, jedan je od rijetkih članova bliskoistočne kraljevske obitelji koji je međunarodno poznat. “Šeik Mansour” trenutno je zamjenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je bio taj koji je privukao pozornost svijeta kada je 2008. otkupio nogometni klub Manchester City. Kupio je “Građane” od tajlandskog milijardera, Thaksina Shinawatre. Zatim je ubrzo uložio hrpu novca i truda da ovaj klub postane moćna dominantna sila kakva je sada.

Osim posjedovanja nogometnog kluba Manchester City, Mansour u vlasništvu ima i New York City FC, Melbourne City FC i Yokohamu F. Marinos, uz još neke druge klubove. Vodi i upravlja klubovima kroz tvrtku poznatu kao City Group.

 

‘Šeik Mansour’ jedan je od brojnih vlasnika klubova Premiershipa i Championshipa (drugog ranga engleskog nogometa) koji stižu s Bliskog istoka. Posljednjih 15 godina prava je navala milijardera iz tog dijela svijeta u zemlju gdje se vrlo vjerojatno, kako piše indeks.hr, nalazi kolijevka nogometne igre.