KABA

ZJZ Karlovačke županije uvodi PCR testiranje na HPV: Od raka vrata maternice u modernom svijetu ne bi trebala umrijeti niti jedna žena

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije uvodi PCR testiranje na HPV- Humani papiloma virus i to na njegovih 14 visoko rizičnih genotipova. Na ovaj će način, između ostaloga, rasteretiti kolege u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu gdje su se do sad slali svi uzorci.

HPV može biti uzročnik karcinoma grlića maternice ali i drugih karcinoma u anogenitalnoj regiji. U Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije sada imaju alate i da ga otkriju i da na vrijeme spriječe njegov razvoj, kazala je Tamara Marković, specijalistica kliničke mikrobiologije i voditeljica službe.

– Ovaj test je visokosofisticiran, radi se metodom PCR-a, to je metodom kojom radimo i testiranje na covid. Metoda je to koja detektira 14 visokorizičnih tipova HPV-a koji imaju potencijal da se razviju u karcinom grlića maternice. Najčešći tipovi su 16 i 18. Oni se nalaze u otprilike 70 posto karcinoma kao uzročnici. Često možemo naći i koinfekcije, infekciju s dva ili tri tipa. Ovaj test će omogućiti da se odredi dominantni tip.

U modernom svijetu od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti niti jedna žena jer postoje brojni alati kojima se može spriječiti razvitak raka. No, tu je važna i svijest kod žena da redovito obavljaju ginekološke preglede, kazao je doktor Davor Plažanin, specijalist epidemiologije.

– Ova pretraga je u svijetu postala test izbora za otkrivanje HPV-a i u preventivi raka vrata maternice za žene koje su starije od 35 godina. Za mlađe žene je i dalje papa test prvi izbor pretrage za otkrivanje. Ono što bi mi definitivno htjeli napomenuti jest da pozivamo sve žene da se redovito odazivaju na preglede. Iako još uvijek sam preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice nije u organiziranoj fazi. Organizirani probir je u fazi pripreme. I dalje se provodi oportunistički probir, to znači da svaka žena se može javiti svojem ginekologu i obaviti preventivni pregled.

U Karlovačkoj županiji godišnje umire 4 ili 5 žena od raka vrata maternice. S obzirom na današnje mogućnosti to je i dalje puno, smatra doktor Plažanin.

– Još bih samo rekla da mi je drago da ga uvodimo jer ćemo zaokružiti paletu spolnoprenosivih bolesti koje možemo dijagnosticirati u našem laboratoriju. Upravo PCR metodom dijagnosticiramo klamidiju, gonokok, mikoplazme, trihomonas vaginalis i sada hpv, dodala je Marković.

Bris grlića maternice uzima se u ginekološkim ambulantama na preporuku liječnika, dolazi s uputnicom, ili pak uz plaćanje ukoliko se radi privatno. Iako je PCR uređaj nabavljen upravo za ovakve vrste analiza, u pandemiji je korišten za testiranje covida. Prvi uzorci su već stigli i unutar dva tjedna će se napraviti prvo testiranje.