KABA

FA Ivan Mažuranić predstavljao Hrvatsku na 16. Internacionalnom festivalu balkanskih plesova i kulture u Turskoj

Folklorni ansambl Ivan Mažuranić iz Karlovca predstavljao je Hrvatsku na 16. Internacionalnom festivalu balkanskih plesova i kulture u Turskoj, točnije u gradu Izmir. Otišli su 21. rujna, a vratili se 28. rujna te s veseljem prepričavaju svoje bogate dojmove.

– Tijekom cijele godine aktivno radimo na tehničkim probama i uvježbavamo koreografije tako da jedino prije bilo koje turneje stavimo naglasak na one koreografije s kojima predstavljamo Hrvatsku u inozemstvu, rekla je Laura Skradski, ponosna članica FA Ivan Mažuranić

Ukupno je sudjelovalo 25 članova ovog ansambla od čega 19-ero plesača i 6 svirača. Noćili su u hotelu koji se nalazi u središtu Izmira za kojeg članovi imaju samo riječi pohvale, od prijema, osoblja, hrane do samih soba.

– Svaka turneja je drugačija i posebna na svoj način. Upoznajemo druge kulture, sklapamo nova prijateljstva i gradimo uspomene koje ćemo zauvijek pamtiti. Za nas je to puno više od samog putovanja. Dolazimo kao predstavnici Hrvatske i svoju tradiciju te običaje pokazujemo ostatku svijeta. Sve ono za što se naporno pripremamo 2-3 puta tjedno po par sati. Svako poslijepodne, otprilike 5-6 sati proveli smo u nošnjama nastupajući. Turskoj publici predstavili smo se sa koreografijama: „Ovo kolo naokolo“- pjesme i plesove podravskih Hrvata iz Mađarske, Moslavački plesovi, Pokraj Kupe vode ladne, pjesme i plesovi Pokuplja i Bunjevački plesovi, dodaje Laura Skradski

Laura je s folklorom posjetila još i Austriju, Češku, dva puta Makedoniju, Grčku, Bosnu i Hercegovinu te Bugarsku, a svako novo putovanje iznova ju veseli.