KABA

Sjećanje na Turanj: “Dobrovoljci smo bili, znali smo da riskiramo živote”

Kod spomenika poginulim braniteljima na Turnju brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u spomen na 31. obljetnicu općeg napada na grad. Učenici osnovne škole Turanj pripremili su prigodni program, koji je počeo hrvatskom himnom. Tim je povodom i ove godine održana komemoracija pod nazivom „Sjećanje na Turanj“. Toga je dana, jaki neprijateljski napad odnio brojne civilne žrtve, a pale su tada i prve vojne žrtve u obrani Karlovca.

Na današnji je dan prije 31 godinu rat došao u Karlovac. Slijedile su nam godine oslobađanja Hrvatske, a na kraju je ona i obranjena. Tog smo dana svi bili iznenađeni, od civila do branitelja, s jačinom tog napada. Bio je to masivan topnički i pješadiji napad. Padala su sela za selom, ali eto zaustavili smo ih ovdje, i ta je crta bila aktivna do Oluje, rekao je predsjednik Udruge 110. brigade Srđan Fot.

Taj 4. listopad ’91, bio je težak dan, spašavala se glava i rodna gruda. Bujica emocija prevladavala je kod svih.

-Moja postrojba, Wolfovi, bila je smještena kod Jugoturbine. Točnu su znali gdje smo i napadali su nas s minobacačkom i topničkom vatrom. Bilo je nekoliko ranjenih. Kada vidiš ranjenog svog suborca strah se uvuče u tebe, a proradi i adrenalin. Dobrovoljci smo bili, znali smo da riskiramo živote, dodao je Fot.

Današnji je dan od iznimnog značaja za Karlovčane i Turanjčane, a svih se palih heroja, civila i vojnika, s posebnim se pijetetom prisjećamo.

-Ovo sjećanje ne treba biti samo godišnji trenutak sjećanja, već iz toga treba crpiti ideale s kojima su borci krenuli u borbu za domovinu. Mi u Karlovcu moramo biti ponosni na svoje borce, jer su oni doprinijeli da bi Hrvatska bila slobodna. Ovaj je dan osim sjećanja, ujedno i dan ponosa za sve koji su stali u obranu za domovinu, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Obilježavanje 31. obljetnice općeg napada na Karlovac nastavljeno je razgledavanjem Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj. Posebno veseli i ulijeva nadu u budućnost, to što sve više obitelji s djecom dolazi u ovaj Muzej učiti o nastanku slobodne Hrvatske.