KABA

U OŠ Braća Seljan otvorena izložba ‘Naš ranjeni grad’

‘Naš ranjeni grad’ je naziv izložbe otvorene u OŠ Braća Seljan, a povodom 31. obljetnice napada na Karlovac. Proglašene su i najuspješnije ekipe orijentacijskog crossa crtom turanjske bojišnice.
Ratne fotografije, minsko-eksplozivna sredstva, naoružanje i projektili te radio uređaji – postav je izložbe koju je i ovog puta osmislio i organizirao brigadir u miru Dubravko Halovanić.

– Evo tu imamo i primjerak lovačke puške- priručna, samoizrada, zatim zračne puške koja je preuređena u malokalibarku. To je oružje koje je bilo u uporabi širokih masa jer nije bilo naoružanja. Tu je i bacač granata, zapravo bombi koje je napravio gospodin Vuković, to je njegov patent. I tu su stare puške koje su se koristile u Prvom i Drugom svj. ratu a tada ih je bilo moguće nabaviti.

Iza Dubravka Halovanića je više od 160 postavljenih izložbi. Svake godine priprema i orijentacijske crosseve crtom turanjske bojišnice.

– Znači obilazimo bojišnicu s jedne i s druge strane, s okupirane i s naše slobodne strane tijekom Domovinskog rata tako da učenici mogu steći dojam kako je to bilo i koji je to teren na kojem su se borbe vodile.

Najbolji natjecatelji u orijentacijskom crossu bili su učenici sa Švarče, drugi su bili učenici iz OŠ Dragojla Jarnević, a treći učenici s Banije.

– Oni su se kretali samo sa zemljovidom, morali su na zemljovidu uočit objekat koji traže i na zemljištu ga pronaći. Kontrolna točka je bila živa, morali su doći na tu kontrolnu točku, ispunit jednu anketu od tri pitanja, radi se o povijesti grada Karlovca, županije i Domovinskog rata. Na osnovu tih svih bodova oni su postigli najbolje rezultate.

Da je važno u obrazovanju više govoriti o Domovinskom ratu i time mlade ljude više informirati o tome što se događalo prije 31 godinu slaže se i državni tajnik Špiro Janović.

– Da, zbog toga što je Domovinski rat nešto na što moramo biti ponosni, zato što je Domovinski rat temelj naše državnosti. Ali i dokaz mladim generacijama da hrabrost, ustrajnost i zajedništvo mogu pobijediti u svim krizama i problemima i da je to nešto što nas može i sutra sačuvati u bilo kojim nedaćama koje nam možda mogu zaprijetiti.
Učenici OŠ Braća Seljan priredili su i prigodni program uz pjesme o domovini.