Od prošle godine otvara se oko 50 obrta mjesečno više nego ranijih godina, kazao nam je Darko Stanković, predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije. Hrvatska obrtnička komora ima dio poslovanja u kojem sudjeluju velike tvrtke koje obrtnicima daju određene povlastice pri nabavi njihovih proizvoda i to je ono što privlači male obrtnike te njihov broj raste.

– U lipnju je došlo do velikih tektonskih pomaka kod energenata. Tada su velike kompanije ukinule limit 34 lipe po cijeni goriva jer ga više nisu mogle pratiti zbog povećanja cijena. Sad od 1. rujna vraćaju se natrag ti benefiti, nisu tako izdašni, no cijene goriva su manje za svakog obrtnika od 15 do 25 lipa što je značajno za prijevoznike i one obrte koji imaju više vozila. Taj dio im amortizira članarinu koju plaćaju godišnje u jednom mjesecu.

Nedavno je u Ministarstvu dogovorena i povlastica na cijenu struje za sve obrtnike.

– Cijena 1kwh je 0,53 kune do 25 tisuća kwh potrošene energije godišnje. Inače je ta cijena išla na 1,60 kuna. Naši kolege ugostitelji imali su račune do 3 ili 4 puta više. Sad će doć do velikog smanjenja. To je jedno veliko olakšanje kod poslovanja. Isto vam je tako i s ukapljenim plinom. Boca od 10 litara bila je oko 180 kuna, a sada je 120-125 kuna. To je značajan pomak dolje za ugostitelje, a to im omogućava članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Dobrovoljni članovi Hrvatske obrtničke komore mogu postati i opg-ovi, jednostavna društva, dionička društva, društva ograničene odgovornosti koji uz plaćanje članarine dobivaju pogodnosti dodaje Stanković.