KABA

Volodymyr Kubinskyy: “Drago nam je što je Europska komisija uočila naš rad”

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži na Baniji svojim radom može biti samo primjer ostalim ustanovama. Jedan je od četiri hrvatska dobitnika ovogodišnje Europske nagrade za inovativno poučavanje.

Ponosim se jer smo u zadnje vrijeme dobili puno priznanja, a jedno od najboljih je nagrada Europske komisije za inovativno poučavanje. Mogu reći kako smo ispunili sve uvjete programa koji je bio zadan. Drago nam je što je Europska komisija uočila naš rad, rekao je ravnatelj Centra Volodymyr Kubinskyy.

Djeca koja se školuju u Centru na Baniji dobivaju kvalitetno znanje, a djelatnici Centra, ravnatelj i odgajatelji vežu se uz njih, prate put njihovog zaposlenja.

-Mi ne želimo prekinuti vezu s učenicima koji su završili našu školu. Mi ih i dalje pratimo na njihovom putu. Raduje nas svako njihovo zaposlenje. Nemaju lake prilike i zato smo vrlo ponosni kada u jednoj godini zaposlenje dosegne 60%, to je naš domet i želja za budućnost, dodao je Kubinskyy.

Nakon završenog školovanja mladi korisnici Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži na Baniji lako pronalaze zaposlenje. Mahom su to poslovi poput – pomoćnog kuhara, slastičara, autolimara, keramičara.

-Zna se dogoditi i da nisu u svojoj struci. Ponekad ako je potrebno, a sposobni su znaju raditi i ostale poslove. Da ih nismo na pravi način osposobili ovdje u školi, ne bi ni postali sposobni za druge poslove.

Povodom Svjetskog dana učitelja čestitku povodom europskog priznanja za Erasmus + program, uručila je Centru Karlovačka županija.

-U globalno vrijeme kada su naša djeca izložena brojim informacijama i sugestijama, izazovno je usaditi u njih i odgojiti one trajne vrijednosti. To je obveza roditelja i pomoć obrazovnog sustava. Danas smo u ustanovi gdje borave djeca koja imaju poteškoće u razvoju. Ona počinju ne s nulom, nego s minusom, upravo je zato angažman učitelja i stručnih službi time veći, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Odgajatelji Centra surađivali su sa drugim sličnim europskim institucijama, kako bi proširili svoje znanje i razmijenili iskustva s drugim kolegama. Tako u Karlovcu, u Centru, borave dvije učiteljice iz Mađarske. Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži trenutno broji 123 djece, koja su podijeljena u predškolski odjel, osnovnoškolski i srednjoškolski.