KABA

Cijepljenje protiv gripe započet će 17. listopada, nabavljeno 600.000 doza cjepiva

Cijepljenje protiv gripe započet će 17. listopada, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Uoči sezone gripe 2022./2023. nabavljeno je 600.000 doza cjepiva, od koji je 515.000 doza već stiglo u Hrvatsku, te je započeta njihova distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo. U HZJZ-u napominju kako će neki županijski zavodi uspjeti distribuirati cjepivo u ambulante ranije pa će s cijepljenjem započeti krajem idućeg tjedna. Dodaju također da se svi stariji od 12 godina mogu istovremeno cijepiti protiv covida-19 i gripe.

Radi se o četverovalentnom cjepivu protiv sezonske gripe koje će, kao i prethodnih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Cjepivo sadrži cijepne sojeve A (H1N1 i H3N2) i B (Austria i Phuket), prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, a na temelju rezultata praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

Cijepljenje je besplatno za osobe starije od 65 godina, štićenike i djelatnike domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, za osobe s kroničnim bolestima, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, za zdravstvene radnike i trudnice.

Svi koji se žele cijepiti, a ulaze u skupinu s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija trebaju se javiti svojim izabranim liječnicima obiteljske medicine ili pedijatrima. Termin za cijepljenje poželjno je unaprijed dogovoriti telefonom radi izbjegavanja gužvi koje mogu pogodovati širenju covda-19 i drugih respiratornih infekcija, kažu u HZJZ-u.

Cijepljenje će biti moguće i u zavodima za javno zdravstvo ako netko nema izabranog liječnika, dok mogućnost cijepljenja na punktovima za cijepljenje protiv covida treba provjeriti u nadležnom zavodu za javno zdravstvo.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje moći će se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta.

Također, Hrvatska ljekarnička komora obavijestit će građane o mogućnostima cijepljenja protiv gripe u ljekarnama, s obzirom da je u nekima od njim prošlih sezona ono bilo moguće.