KABA

Prvi radnici na posao će u Zonu Gornje Mekušje početkom 2023. – Tri poduzetničke hale niču, ostale će nagodinu

Poslovna zona Gornje Mekušje, nakon što su u njoj sve parcele rasprodane, polako postaje veliko gradilište. Od 7 poduzetnika, tri svoje nove hale već grade i od početka iduće godine poslovat će u zoni.

Zona Gornje Mekušje nastala je na prostoru nekadašnje vojarne, proteže se na desetak hektara i 10 parcela potpuno komunalno opremljenih. U to je utrošeno više od 10 milijuna kuna, od kojih je većina iz EU, a oko 1,5 milijun gradskih.

– Prodaja parcela počela je u jeku korone, u proljeće 2020. objavljen je prvi javni natječaj za prodaju, a svih 10 je prodano do ovog proljeća.  Možemo tumačiti da postoji velika potreba gospodarstva za ovakvim parcelama i da nam je gospodarstvo vrlo aktivno i vrlo otporno na ovakve izazove, kaže Daniela Peris, pročelnica UO za gospodarstvo, turizam i poljoprivredu.

Svoje mjesto u zoni našlo je 7 poduzetnika jer su neki od njih kupili više od jedne parcele, a od prodaje je Grad uprihodio oko 8 milijuna kuna. Zona je privukla ponajviše strane ulagače.

Najmanje je ovdašnjih investitora. U Poslovnoj zoni su dva ulagača iz Karlovca, uvjetno rečeno tri – jedan je inozemni, ali posluje i u Karlovcu, dok su ostali iz inozemstva i sa zagrebačkog područja, navela je Peris.

Na odluke ulagača da dođu baš u zonu na Mekušju utjecale su i olakšice poput one da za proizvodne djelatnosti kumunalnog doprinosa nema, ali i pristupačna cijena zemljišta.

– Naći parcelu koja je komunalno opremljena je inače vrlo skupo. Ovdje je po kvadratu bila 17 eura. Donijeli smo i odluku o povlaštenim cijenama ako ulagač zaposli veći broj ljudi, pogotovo iz Karlovca, naravno, uz ugovorne obveze, kazala je Peris.

Kada svi izgrade svoje hale, u njima će radno mjesto imati stotinjak ljudi, uglavnom u proizvodnji, manje u uslužnim djelatnostima.

Od sedam ulagača, tri grade svoje objekte, još jedan ima građevinsku dozvolu, preostala tri ishodit će ih uskoro jer do srpnja iduće godine svi trebaju staviti svoje parcele u funkciju. Neki će na posao u zonu i prije toga.

– Da vidimo radnike da počnu raditi, dolaziti u Poslovnu zonu na svoje radno mjesto očekujemo početkom iduće godine – radnike ZRE KATOWICE, Hidris ineženjering  i  Ana-A. To bi trebalo biti do početka iduće godine, ožujak, travanj najkasnije, najavila je Peris.

I bit će. Milan Borčić, direktor Ana-A, potvrdio je da će, ako sve bude išlo po planu, najprije s Dubovca preseliti dio djelatnosti, a onda vjerojatno i sve u zonu Mekušje i napraviti distribucijski centar.

–  Preselit ćemo dio djelatnosti, a onda potencijalno selimo sve. Dugo sam tražio lokaciju koja bi nam odgovarala, a zona nam se pokazala kao najbolji omjer uloženog-dobivenog. Na dobroj je lokaciji, dobro je povezana, odlično komunalno opremljena.  Ovo radimo da dignemo kapacitete, povećamo prodaju, zaposlenje, izjavio je Borčić.

Osim lokacije, poduzetnike u zoni čekaju i neke druge olakšice. Ponajprije za proizvodne djelatnosti, ali i onima koji se bave uslužnima, kazao je Borčić, bilo je lakše.

– Mi pogodnosti nismo toliko koristili zbog naše djelatnosti, ali da je zemljište komunalno opremljeno, pomoglo nam je nekih dvije godine života! To je puno! Bio je to uz dobru poziciju glavni razlog. Kolege iz proizvodnih su i druge pogodnosti iskoristili, naveo je Borčić.

Zona na Mekušju nastala je od nekadašnje vojarne i prvo je ostvareno predizborno obećanje iz prvog gradonačelničkog mandata Damira Mandića.

– Imajući u vidu sve današnje probleme oko troškova i svega što se događa u svijetu, ovo kod nas ide dosta dobro. Ono što mi je važno je da poduzetnici intenzivno rade na razvoju svojih projekata i nadam se da ćemo vrlo brzo imati ovu zonu u funkciji. Posebnost ove zone je što je isfinancirana europskim sredstvima i ovo mi je najdrži EU projekt, projekt za koji smo povukli EU novac; uložili smo i dosta svojih. Čini mi se da je to bio stvarno dobar posao, ocijenio je Mandić.

Uređenje i komunalno opremanje zone stajalo je oko 10 milijuna kuna, od kojih je 8,5 iz EU, a Grad je prodajom parcela zaradio oko 8 milijuna kuna. Novac, kao i onaj od prodaje zemljišta u Grabriku, trebat će mu za novu zonu na Selcu. No, tamo je zemljište uglavnom u privatnom vlasništvu – zona na Mekušju bila je zadnja u gradskom vlasništvu, koju je mogao urediti i ponuditi ulagačima.

– Mi imamo UPU, nulti preduvjet da se uopće može danas-sutra nešto raditi. Krenuli smo u rješavanje prometnice koju Grad mora napraviti, osigurali smo i dio novca; vjerujem da će to ići brzo. Bilo je nekih zainteresiranih investitora, ponudili smo da će naše službe pomoći u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, ali dio ih je skloniji da to rade njihove odvjetničke kuće. Rješavanje imovinsko-pravnog dijelaće biti najveći izazov, rekao je Mandić.

Zona bi se trebala protezati na 70 hektara, prednost će joj biti blizina budućeg izlaza, odnosno, ulaza na autocestu, ali bit će puno posla s otkupom zemljišta. Na Gradu je onaj dio za prometnicu kroz zonu, ne, kao što je to bilo na Mekušju, i komunalno opremanje.

– Mi ćemo kroz prometnicu dovesti infrastrukturu, ostalo je obveza samih ulagača. Bili su neki zainteresirani investitori, uglavnom se radi o distribucijskim centrima, obzirom na lokaciju Karlovca. Dio ih vjerojatno razmišlja i o nekim drugim koracima, ali za sad su to uglavnom distribucijski centri. Ono što je posebno vrijedno kod te zone je upravo to što će biti naslonjena na novi čvor autoceste u Karlovcu, odnosno, cestu koja će u sklopu toga ići od Orlovca prema sadašnjim naplatnim kućicama, naglasio je.

Gradnja prometnice u budućoj zoni vjerojatno počinje u drugoj polovici 2023., dok bi se pogoni u njoj mogli vidjeti za tri godine.