KABA

Djeca koja ne idu u vrtić od sada će moći u knjižnicu na Odjel za djecu predškolskog uzrasta

Odjel za djecu predškolskog uzrasta Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za ustroj kraćeg programa odgojno-obrazovnog rada za djecu predškolske dobi od treće godine do polaska u školu.
Program će se odvijati u mješovitim skupinama djece u dva jutarnja i dva poslijepodnevna termina po 45 minuta, a predviđeno je sudjelovanje 15 djece u svakoj skupini.

– Neupisana djeca vrtićke dobi od 3 do 7 godina, a čiji jedan ili oba roditelja ne rade, molimo da se drugi tjedan jave u Gradsku knjižnicu, da se pribilježe u igraonicu koja je stvarno dobro organizirana, rekla je Danka Pavletić, ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac.

Odjel za djecu predškolskog uzrasta djeluje u okviru Dječjeg odjela od 2002. godine. Rad odjela je stručno osmišljen i organiziran te ga vode knjižničari-odgojitelji. Program je osmišljen kroz tematske dane: Dan glazbe, eko radionice, mali lutkari, pričanje priča i slobodne aktivnosti za djecu i roditelje, a odvija se u formi radionica. Kroz igru koriste se i edukativne igračke (drvene igračke, lutke za igrokaze, didaktičke igračke…) i društvene igre (eko loto, memory, puzzle, slagarice…). Djeca tako razvijaju intelektualne i društvene vještine, ekološku svijest.
Omogućena je organizacija kroz četiri skupine koje će imati po 15-ero djece.

– Cilj nam je svakako poticati govorne sposobnosti i obogaćivanje riječnika, razvijati ljubav prema pisanoj riječi, razvijati mišljenje i logičko zaključivanje, koncentraciju i pažnju, maštu i kreativno mišljenje, kazala je Ivana Mihalić s Odjela za predškolski uzrast.

Gradska pročelnica Draženka Sila Ljubenko zahvalila se svima što su uspjeli organizirati ovu igraonicu, posebno za djecu koja ne pohađaju vrtić i koji bi mogli to vrijeme provesti u knjižnici.

Gradska knjižnica već ima odličnu suradnju s karlovačkim vrtićima, ali i vrtićima diljem Karlovačke županije. Kroz pokretnu knjižnicu učlanjeno je više od tisuću mališana.