Kroz projekt Aktivni u mirovini- ‘Godine nisu važne’ a koji je održan u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Duga Resa, Matice umirovljenika i Lag Vallis Colapisa održane su različite aktivnosti za osobe treće životne dobi. Provedene su različite sportske aktivnosti, edukacije i izleti.

Rezultatima projekta utvrđeno je kako su aktivnosti značajno doprinijele zadovoljstvu umirovljenika i unaprijedile njihovu kvalitetu života istaknuo je Mario Biršić, predsjednik GD Crvenog križa Duga Resa, potvrdila je to i Ana Piškurić iz Matice umirovljenika koja je kazala kako unatoč završetku projekta korisnici rade male heklane papuče koje će povodom Božića pokloniti rodilištu, svakom novorođenom djetetu.

Projekti u kojima se umirovljenicima nastoji osigurati kvalitetan društveni život od iznimne su važnosti, smatra Damir Kršić iz Lag Vallis Colapisa.

– Rekao bih da ti ljudi ne bi došli do novih kontakata prilikom čega se stvara nova vrijednost. Umirovljenici su se toliko nasmijali prilikom radionice sviranja određenih instrumenata. Rekli su nam da još organiziramo ovakvih aktivnosti, da se malo družimo, mi smo doma usamljeni. Europa očito prepoznaje takve vrijednosti. Znamo kako je naše društvo raslojeno i otuđeno te bih ja pozdravio ovakve aktivnosti i vrijednosti i nadam se da će ih biti još u budućnosti, rekao je Kršić.

Ukupna vrijednost projekta je 1.820.576 kuna, što je sto posto financirano iz europskih sredstava. I u budućnosti će se kažu javljati na projektne natječaje s ciljem poboljšanja kvalitete života umirovljenika.