KABA

Obrtnička i tehnička škola Ogulin godinama osvaja medalje za inovacije, nama su predstavili ovogodišnje

U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora od 13. do 15. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu se održala jubilarna 20. međunarodna izložba inovacija ARCA. Na izložbi su sudjelovali i učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin i pokupili vrijedne nagrade.
Za sklopivu ‘piknik-klupu’ Obrtnička i tehnička škola Ogulin dobila je zlatnu medalju. Bio je to maturalni rad dvoje učenika, a pri izradi klupe provjeravalo se znanje u rezanju, varenju, bojanju i slično. Predavač i mentor Dario Turković kazao je kako je ideja za ovu sklopivu klupu došla od djelatnika škole, a napravili su je tako da služi svrsi.

Damir Mihaljević ovdje predaje već 29 godina praktičnu nastavu u obradi drva. Kaže kako su učenici i njihovi mentori na sajmovima inovacija do sada zabilježili mnoge uspjehe.

Ove godine brončane medalje osvojili su za ‘pametnu stolicu’ i ‘pametnu školsku klupu’. Pametnu klupu predstavio nam je profesor računalnih predmeta Bruno Bertović.

– Pametna klupa funkcionira tako da imamo display osjetljiv na dodir, tako da nije potreban miš niti tipkovnica kako bi se koristila. Imamo i usb port u koji se može dodati tipkovnica i miš, te slušalice i kartice kako bi bilo što jednostavnije korištenje uređaja. Iza je i jedna ladica u koju su smještene komponente računala i koja se lako izvuče u slučaju da treba mijenjati komponente računala.

Nastavnica u području elektrotehnike Sanja Musolin jedna je od mentora koji su sudjelovali u izradi pametne stolice. Bila je to ideja prošlogodišnjih maturanata koji su povezali teoretski i stručni dio koji su učili u školi. Pametnu stolicu su nadograđivali kroz dvije godine, dok su ove godine za nju dobili brončanu medalju, prošle su osvojili srebrnu.

Zvonko Galić, predavač na radioničkim vježbama kazao je kako je stolica samostalna u smislu tehnologije. Naprijed je postavljen tablet, dok je sa strane stolice mogućnost za punjenje mobitela. Stolica funkcionira putem solarnih panela. Izrađena je od recikliranih materijala koje su pronašli u školi.

Učenici iz ove škole uglavnom odu odmah na tržište rada, malo je onih koji zaposlenje teško steknu i to je ono što ih gura naprijed, znaju da radom i trudom budućnosti za njih ima.

omicron