KABA

U Gimnaziji Karlovac organizirana radionica o zbrinjavanju biootpada: Još uvijek u 60 posto gradova i općina u RH ne prikuplja se biootpad

U Gimnaziji Karlovac organizirana je radionica o zbrinjavanju biootpada. Dio je to projekta kroz koji je školi doniran komposter za potrebe njihova arboretuma.

Karlovačka Gimnazija sada ima komposter u kojem će učenici i djelatnici škole odlagati biootpad. Što se sve smije stavljati u komposter, a što ne smije ispričao je Zlatko Špoljar, predstavnik tvrtke koja se između ostaloga bavi edukacijama o zbrinjavanju biootpada.

– U komposter smije ići sve što je biološko, čak i papir osim onog koji ima na sebi tinte/boje, korov koji je ocvao sa sjemenkama da se ne bi širio dalje po vrtu, ne smije ići meso, ostaci od hrane kao što su kosti i slično. Na dnu treba staviti malo krupniji materijal, onda se po slojevima slažu različiti materijali kako bi se osigurala prozračnost u kompostu. Trebalo bi barem jednom mjesečno promiješati te materijale koji se kompostiraju kako bi dobili prozračnost i da mogu polako dozrijevati, objasnio je Špoljar.

U okviru ekologije, u prvom razredu, gimnazijalci uče o načinima razvrstavanja otpada, kazao nam je profesor biologije i kemije Antun Milinković. Osim teorijskog, na ovaj će način prikupiti i praktično znanje.

Još uvijek u 60 posto gradova i općina u Hrvatskoj se ne prikuplja biootpad. Iako generalno ljudi nisu dovoljno educirani o odlaganju biootpada, posljednjih nekoliko godina vidi se napredak u tome.

omicron