KABA

Možemo Karlovac: Tražimo da se odmah zaustave uzroci zbog kojih liječnici, medicinske sestre i tehničari odlaze iz OB Karlovac

Karlovačkom Općom bolnicom se loše upravlja, navodi su to iz anonimnog pisma na koje se osvrnula i lokalna grupa Možemo. Ana Matan navela je tri argumenta koja se spominju u pismu.

– Voditelji pojedinih odjela i službi smjenjuju se ‘ko po traci, djelatnici se smjenjuju po odluci ravnateljstva, sami daju ostavke zbog nepravilnosti u radu koje ravnateljstvo tolerira, navodi se kako se u bolnici izmijenilo više voditelja odjela i službi nego u posljednjih 20 godina. Ovu zadnju tezu nismo uspjeli potvrditi no možemo reći da je iznimno neobično da su svi voditelji službi, njih je troje, svi voditelji odjela kojih je 30-ak i sve glavne sestre odjela kojih je također 30-ak su postavljeni kao vršitelji dužnosti. Znamo da se vršitelji dužnosti postavljaju u iznimnim situacijama kada voditelj oboli ili da iznenadnu ostavku ili se dogodi nešto treće. U zadnje dvije godine voditelji dužnosti nisu postavljeni u skladu s natječajima što dovodi do opće nesigurnosti i ne motiviranosti, kazala je Matan.

– Duga teza zašto se bolnicom loše upravlja navodi se odlazak liječnika, a mi bismo naveli i medicinskih sestara i tehničara. Prema našim procjenama iz bolnice je otišlo ili će otići 8 specijalista i jedna specijalizantica, otišla su dva radiologa i otišla je, ili se sprema otići specijalizantica hitne medicine, a na specijalizaciju nedavno se nije javio nitko. Vi svi znate tko vodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu, dodala je Matan.

– Treća teza zašto se bolnicom loše upravlja je teza da se radi o sprezi formalnih i neformalnih upravljača koji su mahom nižih profesionalnih i formalnih kvalifikacija od uobičajenog za tako visoke pozicije. Bolnicom upravljaju ljudi s nižim kvalifikacijama dok medicinske sestre, tehničari, liječnici specijalisti krvare radeći s pacijentima za niže plaće od upravljačkih. Činjenica da se djelatnik ili djelatnica bolnice obraća javnosti anonimnim pismom govori i o velikom strahu i nepovjerenju koje u bolnici vlada, Pozivam djelatnike bolnice, medicinske sestre, tehničare, liječnike da se povežu i udruže, učlane u sindikate, njih je svakako više od uprave i zajedno su svakako jači.

Županijski vijećnik Dubravko Golubić iznio je financijsku situaciju Opće bolnice.

– Uprava bolnice nije jasno i transparentno prikazala svoje poslovanje tako da dolazi do ovakvih situacija. Izvješće za 9 mjeseci ove godine nije niti dan danas objavljeno na stranicama bolnice dok su bolnice u Dugoj Resi i Ogulinu to napravile. Prva činjenica od koje moramo krenuti je da je ukupni prihod za šest mjeseci ove godine iznosio 137,2 milijuna kuna, a ukupni rashodi 142,8 milijuna kuna. Gubitak poslovanja prvih 6 mjeseci ove godine je iznosio 5,6 milijuna kuna. Kumulativni gubitak s prenesenim gubicima iz prenesenih godina iznosi 120,3 milijuna kuna, a od dana kada je sadašnji ravnatelj gospodin Nikša Antica postao ravnatelj taj je gubitak narastao za 37 milijuna kuna- znači u nešto manje od dvije godine.

– Obaveze Opće bolnice su na dan 30. lipnja ove godine iznosile ukupno 126,5 milijuna kuna, od čega su dospjele obaveze bile 35,3 milijuna kuna. Obaveze su porasle za 40 milijuna kuna.

– Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje bolnici uplaćuje svaki mjesec oko 16 milijuna kuna tzv. limita za osnovne potrebe poslovanja bolnice što bi bolnica trebala pravdati izvršenim uslugama prema pacijentima. Opća bolnica Karlovac za prvih 6 mjeseci ove godine nije uspjela 3,2 milijuna kuna pokriti sa svojim izvršenim uslugama. Na dan 31.12.2021. godine ukupne zbrojene obveze prema hzzo-u već su tada iznosile preko 60 milijuna kuna, zaključio je Golubić.

– Apeliramo da se odmah poduzmu koraci koji mogu doprinijeti boljem upravljanju i povratku povjerenja između uprave i liječnika. Tražimo da se odmah zaustave uzroci zbog kojih iskusni liječnici i djelatnici odlaze iz naše bolnice, pozivamo županicu i ravnatelja i upravno vijeće da obavijeste javnost o trenutnoj situaciji u bolnici, tražimo da se pod hitno raspišu interni i javni natječaji za sva rukovodeća mjesta, kazao je Dobriša Adamec.

Iz Opće bolnice Karlovac reagirali su na anonimno pismo priopćenjem navodeći kako nije nepoznato kako nastaje dug u zdravstvu i kako OB Karlovac nije iznimka što se tiče nepodmirenih obveza. Priopćenje OB Karlovac pročitajte OVDJE.

omicron