KABA

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvorena uspješna izložba Muzeja Grada Karlovca Gledam dodirom

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorena je višestruko međunarodno nagrađivana inkluzivna izložba „Gledam dodirom”. Riječ je o gostujućoj izložbi Muzeja grada Karlovca, koja je prilagođena slijepim osobama te poziva na upoznavanje začudnog likovnog svijeta djece oštećena vida i doživljaj vrhunskih radova hrvatskih umjetnika u mediju skulpture kroz osjet dodira.

Izložba je proizašla iz interdisciplinarne suradnje stručnjaka na području likovnog obrazovanja, povijesti umjetnosti, tiflopedagogije i dizajna. Donosi koncepcijski i produkcijski pomak u izložbenoj praksi i veću dostupnost likovne umjetnosti osobama s oštećenjem vida.

Izložba se sastoji od dječjih radova, umjetničkih skulptura, a raznolikost zastupljenih materijala i načina njihove obrade pruža bogat taktilni i vizualni, ali i zvučni doživljaj. Participacija i emocionalna uživljenost publike započinje prolazom kroz tamnu sobu koja videćim posjetiteljima nudi simulaciju sljepoće i iskustvo otežanog kretanja, a završava nesvakidašnjim i uzbudljivim taktilno-kinestetičkim iskustvom prolaza kroz 8 metara dugu prostornu instalaciju TUFT grupe Numen/For Use.

Izložbu je otvorio državni tajnik dr.sc. Ivica Poljičak, izaslanik ministrice Ministarstva kulture i medija, a otvorenju su nazočili ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” Ivana Rotim, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Marinka Bakula Anđelić, zamjenici Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i Mira Pekeč Knežević.

Izložba je nastala prema stručnoj koncepciji Lane Bede, više kustosice pedagoga Muzeja grada Karlovca u suautorstvu s Tanjom Parlov iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek”, a kustosica gostovanja izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla je Katarina Ivanišin Kardum. Vizualni identitet, dizajn izložbe i kataloga potpisuje Studio Rašić+Vrabec.

Radno vrijeme izložbe je od utorka do petka od 11 do 19 sati i vikendom od 10 do 14 sati. Ulaz na izložbu je besplatan, a ostaje otvorena do 4. prosinca 2022. godine.