KABA

Tomislav Čadež predstavio digitalno izdanje monografije „Mala povijest Zorin doma“

Novinar i pisac Tomislav Čadež autor je monografije „Mala povijest Zorin doma“ čije je digitalno izdanje predstavio povodom 130. rođendana Zorin doma.

Monografija je nastala u protekla dva mjeseca, a radi se o knjizi od 150 stranica čije će se digitalno izdanje naći na stranicama Zorin doma za nekoliko dana, dok će knjiga iz tiska izaći u siječnju ili veljači sljedeće godine. Knjigom je obuhvaćen revidirani povijesni pregled gradnje Zorin doma i paralelno osnivanja Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora. Naglasak je stavljen na 1912. godinu kada je vraćen profesionalni ansambl. Postoji nešto izvornog istraživanja, a drugo je rekapitulacija brojnih već napisanih knjiga o kulturnoj povijesti ovog grada.

– Moj doprinos je tu dosta skroman i više je posveta ljudima koji su do sada pisali. Knjiga je pisana publicistički, esejistički i predstavlja moj subjektivan pogled na povijest, kazao je Čadež.

Radeći na knjizi Čadež je otkrio kako je Vilim pl. Reiner počeo podizati Zorin dom rodbinskim vezama s Franzom Kafkom, židovskim piscem, jednim od najznačajnijih predstavnika modernizma u književnosti. Zanimljiva je, kaže, skica života židova u Karlovcu i njihovog velikog i nezamjenjivog doprinosa procvatu ovog grada.

– Knjiga je austrougarska nostalgija, pisana iz perspektive nekog današnjeg društva koje se obnavlja i kojem je jasna nekadašnja inicijativa građanskog društva, zapravo je mala posveta gradu bez obzira na povijesne i ideološke mijene, istaknuo je Čadež.