Završila je  ovogodišnja 12. po redu mala planinarska škola „ Klinci i klinceze 2022 “ u organizaciji PD Dubovac koju je sufinancirala Karlovačka športska zajednica.

– Uspon na uvijek atraktivan Japetić, boravak na planinarskom domu Žitnica, uz dobru papicu, kolače, igra i radost na snijegu nagrada su prije svega polaznicima škole na iskazanoj želji, volji, trudu da se tijekom škole steknu osnovna znanja o planinarstvu, javljaju iz društva.

Sve je započelo 10. rujna 2022. god. hodanjem od svetišta Svetog Josipa na Dubovcu, preko Starog grada Dubovca gdje su se pridružili članovi udruge za oboljele od ME, disautonomije i fibromialgije u sklopu projekta “Uključi ME” pa dionicom Dubovačkog planinarskog puta do planinarske kuće Zvonimir Plevnik. Ni vremenske neprilike nisu spriječile realizaciju cjelokupnog programa škole koja je provedena na terenu kraćim izlaganjima i vježbama po nastavnim temama sukladno programu dječje planinarske škole u Hrvatskom planinarskom savezu.

– Klinceze i klinci u pratnji roditelja boravili su na Mirnoj gori u susjednoj Sloveniji, Vinici, Žumberku – Planinarskoj kući Vodice, na Kleku, Plešivici i Okiću, u Cerovačkim špiljama, Petehovcu i drugdje. Dvotjedna vježba na umjetnoj stijeni odvijala se u okviru projekta – programa „Dani otvorenih vrata Penjačkog centra “, financiran iz Javnog natječaja za financiranje projekata udruga iz sredstava  tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. za 2022. godinu, navode iz društva.

Na tematskim izletima školarci su stekli osnovna znanja o planinarstvu i planinama, opremi i korištenju iste, kretanju i boravku u
planinama, orijentaciji, zaštiti prirode, penjanju, opasnostima, pomoći i spašavanju u planinama. Školu je upisalo 25 polaznika, od kojih je 17 s uspjehom završilo ovogodišnju MPŠ. Na prigodnom druženju uručene su im diplome Hrvatskog planinarskog saveza, a i prigodni poklon – metalni lončić s amblemom Društva, imenom i prezimenom polaznika koji je donacija Planinarskog saveza Karlovačke županije uz pomoć tvrtke Lin Trgovina.

– Posebno veseli da su dio škole bili i naša „Velika šestorka “ najmlađih, petogodišnjaci koji ne da su se popeli na Klek, nego su na svakom izletu bili u prvim redovima, od markacije do markacije, predškolske pripreme. Bravo Iva, Klara, Stela Č., Stela N., Ivor i Luka. Izuzetnom kooperativnošću, doprinos u realizaciji škole dali su roditelji školaraca koji su unatoč svakodnevnim obavezama, uskladili i obveze klinceza i klinaca te odvojili vrijeme da uživaju, borave u prirodi, „pobjegnu“ u neki drugi svijet, svijet mira, lijepote koji nam je na dohvat ruke. Rastali smo se samo na kratko. Planovi su napravljeni. Schengen će nam približiti i druge vizure planinarstva. Škola ide početkom rujna 2023. god., a do onda će biti mjesečni izleti samo za klinceze i klince te društveni izleti PD Dubovac na kojima mogu sudjelovati i naši najmlađi članovi, poručuju iz društva.