KABA

Na karlovačkoj “Burzi” i mini knjižnica: Nezaposleni mogu besplatno posuditi knjige, jedina im je obveza – da ih vrate

Napet krimić, zanimljiv ljubić ili kakvu drugu dobru knjigu beletristike, i domaćih i stranih pisaca, nezaposleni mogu pronaći u Centru za informiranje Zavoda za zapošljavanje u Karlovcu. Pa kada dođu, primjerice, na računalu pregledati ponudu slobodnih radnih mjesta ili napisati prijavu na natječaj za posao, mogu uzeti i knjigu koju žele pročitati. Naravno, besplatno, samo ju moraju vratiti kako bi knjigu mogli posuditi i ostali, priča nam Ivana Mehle, predstojnica Područnog ureda Karlovac Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Prvi put su nezaposlenima ponudili ovakvu mogućnost jer, zahvaljujući suradnji s karlovačkom Knjižnicom, u Zavodu sada imaju mini knjižnicu. Sasvim neuobičajeno za jedan Zavod za zapošljavanje.

– Radi se o jednoj lijepoj suradnji Gradske knjižnice i našeg Zavoda. Knjižnica nam je ustupila svoje otpisane knjige i one su dostupne i nama zaposlenicima, nezaposlenim osobama, svima koji dolaze u Zavod. Ne evidentira se ni kad su posuđene, ni kad su vraćene, samo ova obavijest na zidu kaže da bi ih bilo lijepo vratiti kako bi ih netko drugi mogao posuditi i uživati u njima, kaže Mehle.

Ova knjižnica u Zavodu je tek odnedavno, ali, ako je po broju knjiga suditi, čini se da je naišla na itekako dobar odaziv čitatelja.

– Obzirom na broj koji sada vidim, knjige su u upotrebi. A to je najvažnije: da se vrati navika čitanja knjiga. Ovako su one sigurno postale dostupnije nezaposlenim osobama, našim strankama pa i nama zaposlenicima, smatra Mehle.

Iz Gradske knjižnice Zavodu su darovali stotinjak naslova različite tematike, a moguće ih je posuditi u radno vrijeme Zavoda.