KABA

Poništen natječaj za ravnatelja Zorin doma: Mandića zvali za podršku, oporba želi drugačije uvjete natječaja

Gradsko kazalište Zorin dom ni iz drugog pokušaja nije dobilo ravnatelja, odnosno ravnateljicu. Naime, po drugi je puta poništen natječaj za to radno mjesto za koje su se sada javile tri kandidatkinje. Niti jedna od njih nije zadovoljavala uvjete natječaja. Zabrinulo je to gradsku vijećnicu Dragicu Malović koja je poručila kako „svi sada žanjemo što smo posijali.“

Reakcija je stigla od gradonačelnika Damir Mandića koji je potvrdio da su ga neki i zvali za to radno mjesto kako bi znali imaju li njegovu podršku i može li on garantirati dovoljan broj glasova za mjesto ravnatelja.

-Ja sam svima odgovorio da ne. Nije Zorin dom u krizi, ništa dramatično se ne događa. Mislim da tu i mi možemo sebi dopustiti luksuz da pogledamo šire. Zorin dom ne može biti rezervna pozicija za nikoga. Čini mi se da kad govorimo o vođenju takve kulturne ustanove, onaj element da ta ustanova mora na neki način biti u temelju, ali širiti, otvarati druge stvari je izazovna priča. Hoće se nama javiti netko tko ima takve kapacitete i tko će kulturu u Karlovcu doživjeti puno šire od Zorin doma nadam se da hoće. Očekivanja od te osobe moraju biti najveća. Nikome bianco nećemo ili ne moramo dati garanciju. Zorin dom funkcionira i funkcionirat će, ali mi trebamo dignuti letvicu više od onoga što smo imali. U Karlovcu postoje osobe koje ispunjavaju uvjete za ravnatelja, ali tko je spreman žrtvovati komoditet da bis e izložio ili staviti ambiciju na stol javnosti.

Na sve je reagirala i vijećnica Ana Matan te istaknula kako Možemo! Karlovac neće podržati ovu odluku o poništenju natječaja.

-Smatramo da je natječaj zorni primjer da kultura u Karlovcu zbog stranačke zatvorenosti ne privlači kandidate da se jave za čelno mjesto našeg voljenog kazališta.

Matan se osvrnula i na prijavu kandidatkinje koja na natječaju nije prošla uz obrazloženje da nema radnog staža u kulturi, nego u odgojno obrazovnoj djelatnosti.

-Smatramo da se uvjet radnog staža u kulturi treba interpretirati na način i djelatnosti u kojoj kandidatkinja ima dovoljan radni staž a radi se o djelatnosti školske knjižnice. Vidimo mogućnost da se i školska knjižnica smatra kulturnom ustanovom jer je za školske knjižnice nadležna matična služba ministarstva kulture, a upravo je ova kandidatkinja bila na čelu te matične službe. Kandidatkinja ima visokoškolsko obrazovanje s diplomom organizacija kulturnih djelatnosti. Po našim informacijama u nekim drugim kazališnim kućama za mjesto ravnatelja traži se iskustvo u društvenim djelatnostima. Prema tome mišljenja smo da ona nije trebala biti eliminirana na tom koraku.

Mandić je rekao kako vjeruje da se Kazališno vijeće rukovodilo propisima i zakonima te da su na temelju toga zaključili da osoba ne zadovoljava uvjete.

A onda su i on i Matan došli do političke podrške kandidatima za dužnost ravnatelja.

-Ne mogu prihvatiti da političku podršku smatramo negativno. Vi ste sada spominjući osobu dali političku podršku i to je u redu. Toj ste osobi dali političku podršku iako znate da nema uvjete. Legitimno je da platforma Možemo! ima svog kandidata za to mjesto, izjavio je Mandić.

Ja ne bježim od političke podrške. Ono što mislim da ona treba biti javna, otvorena i da se ne treba zavrtati ruke članovima upravnih vijeća ili da se njima manipulira. U vezi ove kandidatinje, ja je ne poznajem, moja je rasprava išla u smjeru a to je da se uvjeti prestogo interretiraju. Mislim da nije trebala biti eliminirana na temelju formalnih kriterija. U materijalima nema programa i nemam na temelju čega dati političku podršku, uzvratila je Matan.

Nije fer. Kako god vi okrenuli vi ste uveli tu gosođu kao temu, ja sam odbio primiti jednu osobu koja je tražila razgovor, ja sam čekao da vijeće prođe. Vijeće donosi odluku, ne gradonačelnik i nema zavrćanja rukama nikome. Zbog otvorenosti o kojoj govorite, nudili smo da stavite vijćnika u kazališno vijeće. Pružamo vam cijelo vrijeme ruku, ova ekipa iz hdza će donijeti političku odluku, ali i vi ćete tu prepoznati osobe koje su i vama prihvatljive. I mi volimo ovaj grad koliko ga i vi volite, uzvratio joj je Mandić.

I na kraju, odluka je usvojena sa 17 glasova za, dakle, raspisat će se novi natječaj.