KABA

„Društvene inovacije u izjednačavanju mogućnosti za osobe invaliditetom“ – tema konferencije Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije

Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije sa svojim članicama organizirao je 14. Konferenciju pružatelja usluga osoba s invaliditetom u Karlovačkoj županiji pod nazivom „Društvene inovacije u izjednačavanju mogućnosti za osobe invaliditetom“.

Društvene inovacije definiraju se kao novi modeli, metode, prakse, usluge ili proizvodi koji odgovaraju na određene društvene potrebe ili rješavaju određene društvene probleme učinkovitije od postojećih modela. Upravo zbog navedenog  društvene inovacije su bitan element u izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom.

Ovom je prilikom predstavljena  edukativna slikovnica „Nino te vodi po Ozlju“, autorice Sande Kočevar. Slikovnica je primjer društvene inovacije u području informiranja i obrazovanja kada su u pitanju djeca s teškoćama u razvoju.

Sa ovim slikovnicama i trudom i radom gospođe Sande Kočevar, koja je animirala cijelu jednu paletu ljudi u našoj zajednici, gradovi Karlovac i Ozalj, ako jedini u Republici Hrvatskoj stvaraju kulturne sadržaje dostupne osobama s invaliditetom, istaknula je tajnica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Veronika Lendler.

Kroz sadržaj ove slikovnice mali čitatelji na jednostavan način kroz sadržajno i jezično prilagođen tekst praćen prilagođenim, pojednostavljenim crtežima, a u skladu s europskim smjernicama easy–to–read publikacija, uče o smještaju, prirodnoj i kulturnoj baštini grada Ozlja.

Ja sam mama Nina koji je glavni lik slikovnice „Nino te vodi po Karlovcu, koja je 2018. nastala iz nužde. Moje dijete je dijete s down sindromom i osoba sniženih intelektualnih mogućnosti. On je pohađao tada redovnu osnovnu školu po prilagođenom programu i tadašnja zavičajna nastava iz predmeta Priroda i društvo bila je neprilagođena, ne samo njemu, već i ostaloj djeci, kazala je autorica slikovnice Sanda Kočevar.

Ovom prilikom Savez je uručio zahvalnice zaslužnim volonterkama, Suadi Mišerić, Sandi Kočevar i Spomenki Radujković. Sandi Kočevar Savez je dodjelio zahvalnicu za  stručnu podršku u izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom u zajednici, a Suadi Mišerić za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u zajednici. Kao umirovljena medicinska sestra gđa. Mišerić nastavila je nesebično pomagati najslabijima od najslabijih.

Savez se ovom prilikom posebno zahvalio Spomenki Radujković, osobi već 30 godina kao zaposlenica Saveza pruža stručnu i svaku drugu podršku osobama s invaliditetom i njihovim udrugama. Od ratnih 90-tih godina kada je sama bez automobila raznosila humanitarnu pomoć osobama s invaliditetom, pomagala u osnivanju brojnih udruga, brinula o zgradi, opremi i imovini usred granatiranja do danas kada je tu za sve što treba.