KABA

Međunarodni je dan volontera: U udruzi Jak kao Jakov rade pravi vilenjaci, a i vi možete postati jedan od njih!

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca s ciljem bolje vidljivosti djelatnosti volontera na svim razinama. Povodom toga, posjetili smo udrugu Jak kao Jakov gdje nastaju brojna kreativna dijela, raznovrsni svakodnevni i blagdanski ukrasi, korisni predmeti i pokloni. Ništa od ovoga ne bi bilo da nema vrijednih volontera koji svoje vrijeme daruju za dobrobit drugih.

Jedna od volonterki je Martina Eldić koja pomaže koliko joj to obaveze na poslu i kod kuće dopuštaju.

– Moja mama je ovdje svaki dan jer je u mirovini. Želim pohvaliti žene koje su ovdje svaki dan, one nose našu udrugu, da ih nema bilo bi vrlo teško. Ja sam inače po zanimanju odgajateljica i mama sam dvoje školaraca i htjela bih ovim putem pozvati javnost da malo senzibiliziramo djecu jer kada dođete ovdje s bilo kojim problemom, vi shvatite da nemate problema. U obitelji sam imala težak smrtni slučaj, ali kada radite s korisnicima koji su sahranili svoju vlastitu djecu, onda shvatite da nemate problema u životu. Pozivam sve, posebno žene u mirovini da dođu sa svojim unucima i prenose tu volontersku notu na nove generacije, rekla je Eldić.

Volonterka Zora Sabljarić pripremala je navijačke kuglice za bor, potrebno je malo truda i zanimljivi ukrasi brzo nastanu. Zora nije dugo u udruzi, tek godinu dana kaže, jer se tada vratila u Hrvatsku.

– Odmah sam se priključila udruzi jer sam htjela napravit nešto dobro, za sebe i za našu dječicu. Moram reći da je atmosfera jako lijepa, dolazim tri puta tjedno. Mislim da mi koji smo u mirovini možemo svako malo odvojiti sat-dva za nešto lijepo napraviti. Imamo vremena i za čitati i za šetati i sve druge aktivnosti uz to, dodala je Zora.

Nika Željković uživa u bojanju drvenih predmeta.

– Ovdje volontiram već pet godina, dolazim utorkom i četvrtkom, farbam kutije, svjećnjake, kuglice, pisanice… ovdje mi je jako zabavno i lijepo, istaknula je Nika.

Ono što Nika oboja, Vesna ukrasi različitim motivima.

– Došli ste u epicentar udruge, u pogon, mi smo vam tu mali vilenjaci. Kako vilenjaci rade za djeda mraza tako mi ovdje u udruzi radimo za štićenike. Stalna smo ekipa, neki su 8 godina već ovdje, često smo ovdje, privatno se družimo, moglo bi se reći da smo klub prijatelja udruge Jak kao Jakov. Malo koja udruga se može pohvaliti ovakvom postavom, objasnila je Vesna.

U Udruzi Jak kao Jakov volontera nikad dosta. Osim u Karlovcu volontere imaju i u Zagrebu, Splitu i ostalim gradovima. Trenutno su im najpotrebniji na štandovima rekla je Ivančica Rubido. Mnogo im pomažu volonteri karlovački srednjoškolci, učenici Medicinske škole, Gimnazije i Ekonomske škole. Svi zainteresirani za volontiranje na bilo koji način, kroz kreativan rad ili prodaju na štandovima mogu se javiti u udrugu Jak kao Jakov.