KABA

Parkirališna mjesta osobama s invaliditetom oduzimaju oni za koje nisu predviđena – Udruga invalida rada Duge Rese pokrenula kampanju “Želiš li se mijenjati za mjesto?”

Osobe s invaliditetom, uz brojne druge prepreke, susreću se i s onima s kojima doista ne bi trebale: zauzetim parkirnim mjestima. Udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Duge Rese upravo na to želi upozoriti kampanjom Želiš li se mijenjati za mjesto? Između ostalog, na parkirališna mjesta predviđena za osobe s invaliditetom postavit će fotografije onih koji bi ta mjesta trebali koristiti i tako utjecati na savjest onih koji im ta mjesta oduzimaju.

– Želimo tom kampanjom osvijestiti građane da ne parkiraju svoje automobile na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom. U sklopu te kampanje izrađene su table s fotografijama stvarnih osoba s invaliditetom koje ćemo postaviti na postojeće vertikalne parkirališne oznake kako bi senzibilizirali javnost da se ne parkiraju na mjesta koja nisu predviđena za njih ako nemaju znak pristupačnosti. Dosta naših članova se potužilo da se ne mogu parkirati na ta mjesta i zato smo i krenuli u kampanju. Želimo osvijestiti građane da parkirna mjesta za osobe s invaliditetom ne služe da stanemo samo na minutu, odemo u pekaru po pecivo ili parkiramo na njih, nego da služe onima kojima je to potrebno, kazala je Josipa Urem, potpredsjednica Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Duge Rese.

U Dugoj Resi je 1.746 osoba s invaliditetom, s okolnim općinama 3.419. U gradu je 50 parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

– Važan smo dio populacije i imamo krilaticu “O nama ništa bez nas”. Ovaj broj parkirališnih mjesta je premali, pogotovo jer onima koji se parkiraju na njih, a nemaju to pravo, može se samo napisati kazna i oni i dalje ostaju na tom mjestu, nema u gradu vozila za uklanjanje nepropisno parkiranih auta, rekla je Urem.

I ova kampanja i današnja tribina organizirana u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, dio su projekta Zajedno smo jači, što ga Udruga provodi do lipnja iduće godine.

– Kroz projekt smo organizirali 46 aktivnosti kroz godinu. Provodimo edukacije, radionice, savjetovanja, a organiziramo i sportska događanja kao što su društvene igre, šah, viseća kuglana, stolni tenis, stolni nogomet, pikado, kartanje. U njima je sudjelovalo 80-ak naših članova, ispričala je voditeljica projekta Tamara Bonetić i najavila da pripremaju nove projekte sličnih sadržaja.