KABA

U Zorin domu održan monolog beogradskog glumca Tihomira Stanića iz romana Ive Andrića “Na Drini čuprija” u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta

Zorin dom je bio domaćin kulturnom događaju u organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u povodu Dana srpske kulture u Republici Hrvatskoj. Beogradski glumac Tihomir Stanić izveo je monolog iz poznatog romana Ive Andrića “Na Drini ćuprija”.

Dani srpske kulture ove godine odvijaju se pod godišnjom temom ” Veze Zagreb- Beograd”. Veze koje su povezivale umjetnike i intelektualce u 20. stoljeću oko istih ideja i svjetonazora.

U javnom prostoru u Hrvatskoj nedostaje kulture. Ovo je jedan dobar način da dovedemo kulturu u Karlovac. Sama županica i svi mi želimo na taj način promovirati grad i županiju, govori Dejan Mihajlović zamjenik županice Karlovačke županije.

-Više od 20 godina izvodim ovaj ulomak iz djela Ive Andrića ” Na Drini Ćuprija”. Izvodio sam ovaj ulomak po cijeloj regiji i svijetu.  Jako me zanima i želim približiti ovog našeg nobelovca koji je svu mudrost svog života u ovoj regiji sublimirao ” biti čovjek rođen bez svoga znanja i bačen u ocean postojanja, treba biti čovjek bez obzira na sve što nam se dešava”. Ovaj monolog koji ja izvodim tiče se Velikog vezira Mehmeta paše Sokolovića koji je izgradio most zbog nostalgije za svojim krajem, ali kada je ubijen u atentatu, na kraju Andrić kaže da je ličio na premlaćenog seljaka iz sela Sokolovići bez obzira na sve što je prošao u životu, objašnjava Tihomir Stanić, beogradski glumac.